Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Μετά τις 15 Αυγούστου η τακτοποίηση ημιυπαίθριων

META τις 15 Αυγούστου αρχίζει να τρέχει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τακτοποιήσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, καθώς δημοσιεύθηκε προχθές στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτιρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για την τακτοποίηση στις πολεοδομίες εντός έξι ή τεσσάρων μηνών, ενώ η πληρωμή του τέλους θα πρέπει να γίνει σε διάστημα ενός έτους.
Αναλυτικότερα, η εισφορά υπολογίζεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου που τακτοποιείται βάσει της τιμής ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Η καταβολή του τέλους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις ή εφάπαξ, με έκπτωση 10% επί του προστίμου.
Για την αίτηση τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ, ποσό το οποίο θα συμψηφίζεται με εκείνο που θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά, ενώ για τους ισόγειους και υπόγειους χώρους το παράβολο θα είναι 350 ευρώ.
Μετά την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, οι χώροι αυτοί διατηρούν τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία, ξεκαθάρισε χθες ότι «τα μέτρα που ανακοινώσαμε δεν έχουν κανέναν άλλο χαρακτήρα εκτός από τον περιβαλλοντικό», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι το 70% των ρύπων στις αστικές περιοχές οφείλεται στην οδική κυκλοφορία.
Παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την πορεία υλοποίησης των έργων του μετρό υπογράμμισε «ότι προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ο ρυθμός κατασκευής των έργων μετρό στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία είναι διπλάσιος από εκείνον των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τη μεγάλη γραμμή σχήματος U με 20 νέους σταθμούς (Γαλάτσι, Πανεπιστήμιο, Παγκράτι, Μαρούσι).


Δανάη Αλεξάκη ''Εξπρές''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου