Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ταξίδι 7.000 χλμ.πάνω σε άλογο !

Πέντε χώρες, 7.000 χιλιόμετρα, έξι μήνες, ένα άλογο και μια... αμαζόνα για την ειρήνη. Η καθηγήτρια ποίησης στο Πανεπιστήμιο Ρεν της Γαλλίας, Λοράνς Μπουγκό, ξεκίνησε στις 2 Απριλίου από το Ισπαχάν του Ιράν, διέσχισε την Τουρκία, αυτές τις μέρες είναι στην Ελλάδα, από εδώ θα φύγει για Ιταλία και θα ξεπεζέψει αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.

Στόχος της να στείλει το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και η ίδια ονομάζει το ταξίδι της «αμαζόνα για την ειρήνη», ενώ θα ήταν ευτυχής αν κατέρριπτε και ρεκόρ ταχύτητας.
Με διαφορετικά κάθε φορά άλογα η Λ. Μπουγκό έχει κάνει τα πιο μακρινά, τα πιο εντυπωσιακά και περίεργα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, από οποιονδήποτε άλλο αναβάτη.

Στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, όπου διανυκτέρευσε και αναχώρησε σήμερα τα ξημερώματα, δέχτηκε χθες τον Γάλλο πρόξενο, Κριστιάν Τιμονιέ και δήλωσε ότι «θέλω να διαδώσω το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών, αλλά και να υπενθυμίσω την πορεία των μεγάλων προϊστορικών μεταναστεύσεων, από την Κεντρική Ασία και την Εγγύς Ανατολή στην Ευρώπη».

Η 39χρονη Γαλλίδα αναβάτρια, διευκρινίζει ότι ο τίτλος «αμαζόνα» που φέρει, δεν αναφέρεται σε πολεμοχαρείς υπάρξεις, αλλά σε γυναίκες που αγωνίζονται και διεκδικούν ισότιμα τα όνειρά τους.

Σύντροφος, φίλος και συνοδοιπόρος η Αλμίλα, το πεντάχρονο άλογό της, τουρκμενικής καταγωγής.

Η Αλμίλα ανήκει στη σπάνια ράτσα Ακχάλ-Τεκέ και όπως εξήγησε η Λοράνς Μπουγκό, πρόκειται για «ένα ηρωικό είδος αλόγων, που στις πολεμικές συρράξεις έσωζαν τους αναβάτες τους όταν αυτοί κινδύνευαν». Σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ζουν περισσότερα από 4.000 άλογα αυτής της ράτσας και η Γαλλίδα αμαζόνα αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη προστασίας και διάσωσής τους.

Η Λ. Μπουγκό τονίζει ότι χωρίς την Αλμίλα δεν θα πραγματοποιούσε αυτό το ταξίδι, ότι την προσέχει περισσότερο από τον εαυτό της κι ότι θυμάται με τρόμο την ημέρα που άγνωστοι την τραυμάτισαν με κομμάτι γυαλιού. Ταξιδεύοντας άλογο και αναβάτρια είδαν από κοντά πολλά και διαφορετικά μέρη. Η 39χρονη συνάντησε περιοχές αναπτυγμένες και άλλες εντελώς υποβαθμισμένες. Αλλοι την χαιρετούσαν με συμπάθεια, άλλοι αδιαφορούσαν για την παρουσία της κι άλλοι πίστευαν πως είχαν να κάνουν με μία... γραφική φιγούρα.

Οι πιο πολλοί πάντως την έβαζαν στο σπίτι τους και κατέληγε τα βράδια να τρώει σε μικρά χωριά περιστοιχισμένη από πολυμελείς οικογένειες. Στα σύνορα των χωρών αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα κι όπως λέει «είναι πιο δύσκολο να διασχίσει κανείς σύνορα μεταξύ χωρών, παρά να φτάσει στο φεγγάρι».

Γεννημένη το 1970, η Λοράνς Μπουγκό γνώρισε την ιππασία στα 5 της χρόνια κι από τότε δεν την εγκατέλειψε ποτέ.

Συχνά μάλιστα διασχίζει μεγάλες αποστάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου με άλογο. Το 1997 ταξίδεψε στη Μογγολία, το 1998 διέσχισε τις Αλπεις, το 1999 με μια αραβική φοράδα έκανε την περίμετρο της Γαλλίας.

Το 2001 διένυσε έφιππη περίπου 3.300 χιλιόμετρα στη νοτιοανατολική Αφρική και έγραψε τις εμπειρίες της στο βιβλίο «Υπό το βλέμμα των αλόγων της Αφρικής».

Σήμερα η Λοράνς Μπουγκό γνωρίζει όσο λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τη φύση του αλόγου από τη γέννηση έως τον θάνατό του, την εκπαίδευση, τις αντοχές του και ως γητευτής βρίσκεται σε έναν διαρκή διάλογο με την αγαπημένη της Αλμίλα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου