Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Δικηγόροι επισκέφθηκαν τους ''λαθρο''μετανάστες στην Γεωργιούπολη.

Ομάδα δικηγόρων, συνοδευόμενη από μέλη του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών Χανίων, επισκέφθηκε χθες και ενημέρωσε για τα δικαιώματά τους τους 43 μετανάστες, οι οποίοι την περασμένη Δευτέρα συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού στην Παλαιόχωρα και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στον Καβρό Γεωργιούπολης.
Σήμερα, θα μεταβούν στο ξενοδοχείο οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών -σε χθεσινή ανακοίνωσή του- καλεί όποιον
Χανιώτη επιθυμεί να βοηθήσει να επικοινωνήσει με το Στέκι που βρίσκεται στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης Χ. Κουκιανάκης αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή φρόντισε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη διαμονή των μεταναστών και πρόσθεσε ότι οι 43 μετανάστες θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία:
“Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης ή θα απελαθούν και θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους ή θα ακολουθηθεί η διαδικασία του πολιτικού άσυλου όπως προβλέπεται.
Αυτό θα προκύψει από την προανάκριση και τη χώρα καταγωγής του κάθε ενός από αυτούς. Εμείς είμαστε δίπλα τους παρέχοντάς τους υγειονομική περίθαλψη και κατάλληλη στέγη κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, όπως επίσης τροφή αλλά και ένδυση αν χρειαστεί”.

“ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ”

Στο μεταξύ, μέλη από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών επισκέφθηκαν τους 43 μετανάστες, τόσο την περασμένη Τρίτη όσο και χθες, όπου συνομίλησαν μαζί τους και τους μετέφεραν κάποια είδη πρώτης ανάγκης.
Στην ανακοίνωσή του το Στέκι Μεταναστών αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Για μία ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της αγωνιώδους προσπάθειας ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν στη «γη της επαγγελίας», να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την πείνα, τη δυστυχία. Μιας προσπάθειας για μία καλύτερη ζωή, που όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή και τη γλώσσα τους.
Για την Ελλάδα και την Ευρώπη όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το ελληνικό κράτος ως γνήσιος εκφραστής των ευρωπαϊκών ιδανικών (που δεν είναι βέβαια η δημοκρατία - ελευθερία - δικαιοσύνη), αλλά ο αυστηρός έλεγχος των συνόρων, θα χειριστεί τα «περαιτέρω», δηλαδή κράτηση και απέλαση στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Χωρίς να δίνεται σημασία ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από εμπόλεμες περιοχές, χωρίς να υπολογίζεται η ζωή τους αφού είναι «λαθραία», χωρίς να εφαρμόζεται η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του Παιδιού, που η Ελλάδα επικύρωσε από το 1992, σύμφωνα με την οποία δεν νοείται παιδί κρατούμενος.
Στην καλύτερη περίπτωση θα τους δοθεί χαρτί σύμφωνα με το οποίο υποχρεούνται να φύγουν από τη χώρα εντός δύο μηνών. Μετά τους δύο μήνες βέβαια θα είναι μεταξύ μας, γιατί κανείς δεν διαλέγει τον πόλεμο, «παράνομοι» δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση φτηνό εργατικό δυναμικό, ή άνεργοι που θα δημιουργούν «γκέτο» κολασμένων και θα χαλάνε την ηρεμία των «φιλήσυχων» πολιτών”.

Συνεχίζοντας το Στέκι Μεταναστών σημειώνει ότι “το δίκαιο είναι οι άνθρωποι αυτοί να μεταβούν χωρίς προβλήματα στους τόπους προορισμού τους ή να πάρουν χαρτιά αν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα” και καταλήγει: “Πρέπει να πάψει πια αυτή η κοροϊδία για «λαθρομετανάστες».
Λαθραία είναι τα εμπορεύματα και όχι οι άνθρωποι, που για τις συνθήκες ζωής τους μάλιστα μεγάλη ευθύνη έχουν τα «πολιτισμένα» κράτη της Ευρώπης.
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών θα επισκεφθεί ξανά τις επόμενες μέρες τους μετανάστες, μεταφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης (κυρίως εσώρουχα).
Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει οτιδήποτε, το Στέκι βρίσκεται στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5”.



''Χανιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου