Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Κάθαρση ο στόχος για τις φυλακές Αλικαρνασσού

Αυστηρές οδηγίες έδωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος -χωρίς να τον περιμένει κανείς- χθες το πρωί, βρέθηκε για μια ακόμη φορά στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού.
Ο κ. Νίκος Μαρκάκης, μετά τις τελευταίες εξελίξει
ς με την αποπομπή του αρχιφύλακα, αλλά και τα όσα ακούγονται για τα σχέδια που καταστρώνονταν και μέσα στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, έχει βάλει σκοπό να πατάξει τα όποια φαινόμενα παραβατικότητας παρουσιάζονται σε αυτό.
Έτσι και χθες μετέβη στις φυλακές και συναντήθηκε με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά και τροφίμους.
Ο κ. Μαρκάκης, αφού έλεγξε εκ νέου τις συνθήκες κράτησης, μίλησε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τονίζοντάς τους όσα πρέπει να τηρούν και να προσέχουν για να διασφαλίζουν όσο είναι αυτό δυνατό, την ομαλή λειτουργία των φυλακών.

Στο στόχαστρο του κ. Μαρκάκη, μπήκαν για μια ακόμη φορά τα κινητά τηλέφωνα και η χρήση τους εντός των φυλακών -αν και αυτά απαγορεύονται αυστηρά- αλλά και η ανάγκη για την πάταξη του φαινομένου των ναρκωτικών, τα οποία φαίνεται πως κυκλοφορούν αλλάζοντας χέρια, άνετα μέσα στη φυλακή.

Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να δεχτεί, όπως έχει δηλώσει, ότι οι συγκεκριμένες φυλακές, αποτελούν τον παράδεισο για κάθε εγκληματία, για αυτό και όλοι προσπαθούν να έρθουν εδώ. Αυτό που τονίστηκε από την πλευρά του είναι ότι ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στη φυλακή και στα κελιά των κρατουμένων, στη διάρκεια των οποίων πάντα υπάρχουν κατασχέσεις.
Ξέφραγο αμπέλι
Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με τις οποίες τόνιζε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, οι φυλακές είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι», μιας και όποτε θέλει κανείς μπορεί να αποδράσει, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να τον εμποδίσουν οι λιγοστοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που υπολείπονται σε εκπαίδευση και εξοπλισμό. «Η υπάρχουσα κατάσταση στη φυλακή είναι εκρηκτική και μας τρομάζει, καθώς παίζονται οι ζωές μας σε καθημερινή βάση.

Για μια ακόμη φορά τονίζω ότι όποιος θέλει φεύγει από εδώ. Είναι εύκολο να δραπετεύσει κανείς. Μιλάμε για μια κατάσταση αδιανόητη, αφού οι κρατούμενοι είναι πάρα πολλοί και εμείς πολύ λίγοι και όχι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για ακραίες περιπτώσεις, όπως για τη φημολογούμενη απόδραση με ελικόπτερο που σχεδιαζόταν.
Επιπλέον δεν υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός στις φυλακές για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης», είχε δηλώσει τότε αγανακτισμένος ο κ. Γιώργος Ζωάκης.

Κουβέντες, οι οποίες, φαίνεται πως -μαζί με τα τελευταία γεγονότα- έχουν κάνει τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να έχει πάρει προσωπικά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Εφημερίδα Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου