Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Παρέμβαση Νομάρχη Ρεθύμνου στον Υπουργό τουρισμού

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου στο Ρέθυμνο, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης του επέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για μια σειρά ζητημάτων του Νομού. Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει:
''"Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Ρέθυμνο, εκτός του ότι σας καλωσορίζουμε, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό στο Νομό μας.

Ο νομός Ρεθύμνου, με κύρια παραγωγική κατεύθυνση τον τουρισμό, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό τουριστικό δυναμικό, δίνοντας έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη των εναλλακτικών τουριστικών δυνατοτήτων του τόπου μας αξιοποιώντας τον φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό μας πλούτο.
Παρά την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τα οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμη εντονότερα. Συγκεκριμένα:
Έλλειψη υποδομών έτσι ώστε οι επισκέπτες να έρθουν στον τόπο μας άμεσα και με ευκολία. Να σας υπενθυμίσω ότι ο νομός στερείται αεροδρομίου, ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, και ο Βόρειος Οδικός Άξονας που συνδέει το νομό μας με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια γειτονικών νομών είναι σε απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, το δε επαρχιακό δίκτυο ανεπαρκές ώστε να διευκολύνει τον επισκέπτη να θαυμάσει την ενδοχώρα του νομού.
Η παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ρέθυμνο εδώ και πολλά χρόνια είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα αρχαιολογικά μνημεία και χώροι (Αρμένων, Ελεύθερνα, Φορτέτζα), να μην αναδεικνύονται επαρκώς ώστε να μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες.

Οι πολύπλοκες διαδικασίες για τη θεώρηση της βίζας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες από τις ανατολικές χώρες και κυρίως από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αποτελούν τροχοπέδη για τους πολίτες αυτών των χωρών να επισκεφθούν τον τόπο μας και εν τέλει να κατευθύνονται σε γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς. Έλλειψη ανάλογης οικονομικής ενίσχυσης του Προγράμματος Τουριστικής προβολής του νομού.
Να σας αναφέρω ότι ως Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής δεν έχουμε εισπράξει μετά το έτος 2007 τη συμμετοχή του ΕΟΤ στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Νομού, με αποτέλεσμα να οφείλουμε χρήματα παρελθόντων ετών σε προμηθευτές.

Ανεπαρκής στήριξη και περιπλοκή στα γρανάζια της γραφειοκρατίας της προσπάθειας του Συλλόγου Ξενοδόχων που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει γήπεδο γκολφ με σκοπό την προσέλκυση τουριστών κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, εγχείρημα που έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια.

Ελλιπή κίνητρα για την προσέλκυση τουριστών διευκολύνοντας τους με δελεαστικά πακέτα προσφορών, ή διευκολύνσεις στους ξενοδόχους, (ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, χρηματοπιστωτικές εξυπηρετήσεις κλπ).

Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ένα χρόνο πριν οι τέσσερεις Νομαρχιακές Αρχές του νησιού συνεργάστηκαν και ίδρυσαν την αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» που σκοπό έχει την ανάδειξη, παρουσίαση της Κρητικής διατροφής και παράλληλα την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια προσπάθεια πρέπει να τύχει μίας γενναίας οικονομικής στήριξης όπως άλλωστε μας είχε υποσχεθεί και ο προκάτοχός σας.
Επίσης να σας θίξουμε ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας αυτό της ίδρυσης και λειτουργίας του τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα παρακαλούσαμε, στο πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να εξαντλείστε όλες τις ενέργειες ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στο Ρέθυμνο το συγκεκριμένο αυτό τμήμα αφού ο Νομός μας είναι ένας πολλά υποσχόμενος νομός στον τομέα του τουρισμού αφού υπάρχει και η σχετική υποδομή για να υποδεχθεί το νέο αυτό Τμήμα.

Κύριε Υπουργέ, Τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν είναι ένα μέρος των ζητημάτων που απασχολούν το Νομό μας στον τομέα του Τουρισμού. Θα παρακαλούσαμε για τις όποιες ενέργειές σας για την επίλυσή τους."
ΔΗΛΩΣΗ
Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε σχετικά:
"Η συνεχής προσπάθεια του Κεντρικού Κράτους για μείωση και υποβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, με ουσιαστικές αλλά και ( προκλητικά) συμβολικές ενέργειες, στην οποία προσπάθεια συμβάλλει και το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης στο Ρέθυμνο του Υπουργού Τουρισμού, αποκαλύπτει την αρνητική διάθεση ιδιαίτερα της σημερινής Κυβέρνησης προς κάθε μορφή αποκέντρωση. Αυτές τις ενέργειες και πολιτικές τις καταγγέλλαμε και θα τις καταγγέλλουμε απ’ όπου και αν προέρχονται. Δεν θα μας εμποδίσουν όμως να προβάλουμε και να διεκδικούμε την λύση των προβλημάτων του Νομού.
Η Κρήτη είναι φιλόξενη και μεγαλόψυχη, αλλά η Νομαρχιακή Αρχή είναι αποφασισμένη να ενημερώσει τον κύριο Υπουργό για την πραγματική κατάσταση του Τουρισμού στο Νομό, για τις προσπάθειες της Ν.Α. για την ανάπτυξη του και να ζητήσει επίμονα από τον Υπουργό να ανταποκριθεί ( επιτέλους) στις υποχρεώσεις του το Κεντρικό Κράτος.
Στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Υπουργό για την οποία μάλιστα του διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας για τον τρόπο που αυτή πραγματοποιήθηκε, χωρίς να έχει ειδοποιηθεί από το Γραφείο του Υπουργού ούτε ο Νομάρχης, αλλά ούτε και ο έτερος Βουλευτής του Νομού κ. Λαμπίρης, είχαμε την ευκαιρία να του διατυπώσουμε την κάθετη διαφωνία μας στην εξαγγελθείσα ίδρυση Διεύθυνσης Τουρισμού Δυτικής Κρήτης στα Χανιά.
Η ενέργεια αυτή ευθυγραμμίζεται με το δίπολο, που προβλέπει το παρόν εθνικό χωροταξικό, κάτι που ασφαλώς δε συμμερίζονται οι Ρεθεμνιώτες και δε θα το επιτρέψουν σε καμία περίπτωση.
Ο Νομός μας δε μπορεί και δε θα καταστεί επαρχία κανενός Νομού για αυτό και απαιτούμε η Κρήτη να είναι ενιαία και αν το κεντρικό κράτος επιδιώκει περαιτέρω και ουσιαστική αποκέντρωση να ιδρύσει Διεύθυνση Τουρισμού σε κάθε Νομό, διαφορετικά να προχωρήσει σε αναβάθμιση και στελέχωση της υπάρχουσας Διεύθυνσης στο Ηράκλειο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου