Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ενταση των ελέγχων σε χώρους εργασίας λόγω του καύσωνα

ME εντολή της υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Θ. Ματάλα, καλούνται όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ (KEΠEK και Τμήματα) να εντείνουν τους προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, σε εφαρμογή της 10349/10-6-2009 σχετικής εγκυκλίου που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εντολή και την παραπάνω εγκύκλιο του ΣΕΠΕ, θα δίνεται προτεραιότητα στον έλεγχο των εργασιών σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα κ.λπ.) και των εργασιών σε στεγασμένους χώρους, στους οποίους μπορεί, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, να υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας - υγρασίας και από ακτινοβολούμενη θερμότητα (χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιεία, μεταλλουργίες, εκκοκκιστήρια, ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κ.λπ.).

Κατά τον έλεγχο οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα (κίνδυνοι θερμικής εξάντλησης, θερμοπληξίας, κ.ά.) και θα υποδεικνύουν και παράλληλα θα ελέγχουν την τήρηση από τους εργοδότες των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου