Ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα gadget που ενσωματώνεται σε κινητά τηλέφωνα και λειτουργεί ως μικροσκόπιο, αναλύει αιματολογικά δείγματα ως εικόνες και καταλήγει σε διάγνωση ασθενειών όπως για παράδειγμα η φυματίωση.
Αναμένεται ότι η συσκευή θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αναπτυσσόμενες χώρες, αγροτικές και απομακρυσμένες από νοσοκομεία περιοχές στις οποίες όμως η χρήση κινητών τηλεφώνων και η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη είναι ικανοποιητική.
"Έτσι, εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα ενός τέτοιου φορητού συστήματος που λειτουργεί με μπαταρία, αναλύει εικόνες και τις στέλνει οπουδήποτε είναι σα να διαθέτει μια μικρή φορητή κλινική. Ο γιατρός σας μπορεί να δει δείγματα των εξετάσεων σας χωρίς να χρειάζεται να είναι παρών" σύμφωνα με τον επιβλέποντα ερευνητή του προγράμματος David Breslauer.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο δωρεάν περιοδικό PLoS ONE.
Το CellScope αποτελείται από ένα συμβατικό μικροσκόπιο κι επιπλέον εξοπλισμό ο οποίος δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας του ως μικροσκόπιο φθορισμού.
Ο Φθορισμός επιτυγχάνεται όταν ορισμένα μόρια φωτίζονται με συγκεκριμένο χρώμα και ξεχωρίζουν για κάποια χρονική περίοδο με διαφορετικό χρώμα.
Η συσκευή μπορεί φυσικά να λειτουργήσει και ως απλό μικροσκόπιο αλλά η καινοτομία εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με το μέγεθος του νέου gadget, τα μικροσκόπια φθορισμού είναι ογκώδη, ακριβά και ως εκ τούτου περιορίζονται κατά βαση σε νοσοκομεία και εργαστήρια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια απλή συσκευή Nokia με κάμερα 3,2 megapixel με αποσπώμενο εξάρτημα που περιλαμβάνει το μικροσκόπιο και μια θήκη για τα δείγματα αίματος.
Η συσκευή έχει δυνατότητα ανάλυσης λίγο περισσότερο από ένα εκατομμυριοστό του μέτρου και η ερευνητική ομάδα κατάφερε αρχικά να εντοπίσει βακτήρια φυματίωσης σε δείγματα , ενώ η έρευνα προχωράει για τη διάγνωση περισσοτέρων ασθενειών. Πάντως, αφαιρώντας τα φίλτρα το CellScope χρησιμοποιήθηκε ως συμβατικό μικροσκόπιο κι εντοπίστηκαν με επιτυχία παράσίτα ελονοσίας και αναιμίας.
Η ερευνητική ομάδα ασχολείται πλεόν με τη δημιουργία μιας πιο εύχρηστης και ανθεκτικής συσκευής για τεστ σε πραγματικές συνθήκες.
''news247.gr''
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου