Βαθιά πίσω στην Ιστορία του Σύμπαντος θα μπορεί να βλέπει το νέο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, που σκοπεύουν να τοποθετήσουν το 2018 στην κορυφή της Μάουνα Κέα στη Χαβάη οι υπεύθυνοι του εκεί παρατηρητηρίου.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω γιγαντιαίο τηλεσκόπιο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει παρατηρήσεις σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός (!), κάτι που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να έχουν εικόνα του πώς ήταν το Σύμπαν στα πρώτα του χρόνια.
Ο διαμέτρου 30 μέτρων φακός του θα επιτρέπει στους αστρονόμους να έχουν εικόνα από τη δημιουργία των πρώτων αστεριών και των γαλαξιών, δηλαδή θα μπορούν να βλέπουν πώς ήταν το Σύμπαν 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη
Σύμπραξη Το τηλεσκόπιο, το οποίο κατασκευάζεται από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και της Ενωσης Καναδικών Πανεπιστημίων για την Ερευνα της Αστρονομίας, θα είναι έτοιμο το 2018 και θα τοποθετηθεί στην κορυφή του ανενεργού ηφαιστείου Μάουνα Κέα, σε ύψος 4.205 μέτρων.
Η τοποθεσία είναι ιδανική για αστρονομικές παρατηρήσεις, αφού ο ουρανός δεν έχει συννεφιά για πάνω από 300 ημέρες τον χρόνο και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν μεγάλοι ανθρώπινοι οικισμοί για να δημιουργείται φωτορύπανση.
Οπως όμως έχει γίνει γνωστό, το 30 μέτρων τηλεσκόπιο πιθανότατα το 2018 να μην είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, αφού διάφορες χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν μέχρι τότε ένα τηλεσκόπιο με φακούς διαμέτρου 42 μέτρων!
Η τοποθεσία όμως που θα τοποθετηθεί το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Σάββατο 25 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου