Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

100 Ελληνες κάθε μέρα θύματα εγκεφαλικού

Περισσότερα από 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αριθμός που σε καθημερινή βάση μεταφράζεται σε περίπου 100 θύματα εγκεφαλικών επεισοδίων.
Μία από τ
ις κύριες αιτίες πρόκλησής τους είναι η λεγόμενη κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς.

Τα νέα πάντως είναι
θετικά, καθώς νέες θεραπείες και επεμβατικές τεχνικές βοηθούν στην πρόληψη. Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου –η οποία δόθηκε με αφορμή το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Κολπική μαρμαρυγή & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια» που πραγματοποιείται 23-24 Ιανουαρίου στην Αθήνα- ο κ. Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών και ο κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, παθολόγος και υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Γενικά, υπολογίζεται ότι το 20% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή.

Μάλιστα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν 4-6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν επεισόδιο και το χειρότερο όλων είναι ότι η πρόγνωση των ασθενών, που παθαίνουν εγκεφαλικό εξαιτίας κολπικής μαρμαρυγής, είναι δυσμενής.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι βαρύτερο, έχει μεγαλύτερη νοσοκομειακή θνητότητα (σχεδόν διπλάσια) συγκριτικά με ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή. Ακόμη, η νευρολογική εικόνα και η λειτουργική αποκατάσταση είναι χειρότερες. Επίσης, οι υποτροπές στο πρώτο χρόνο μετά το πρώτο επεισόδιο είναι συχνότερες στην ομάδα με κολπική μαρμαρυγή.


Περίπου 4,5 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται μία από τις τέσσερις παθήσεις που εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε καρδιαγγειακές επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα, παράλληλα με τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.
Στοιχεία για εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η 3η αιτία θανάτου στην Ελλάδα και η 1η αιτία χρονίως αναπήρων ασθενών.
Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερα από 35 000 νέα εγκεφαλικά κάθε χρόνο ενώ περίπου 40.000 ασθενείς με διάγνωση «εγκεφαλικό επεισόδιο» εξέρχονται από τα νοσοκομεία. Παράλληλα, αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση περίπου 200.000 Ελλήνων, μελών της ευρύτερης οικογένειας, στη φροντίδα ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου