Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σύμφωνα με έκθεση:Ο γάμος λειτουργεί προς όφελος του άνδρα

Στο παρελθόν, ο γάμος αποτελούσε έναν τρόπο οικονομικής εξασφάλισης για τις γυναίκες. Στις ημέρες μας, όμως, ολοένα και περισσότεροι άνδρες βελτιώνουν την οικονομική τους κατάσταση αφότου εισέλθουν εις γάμου κοινωνίαν, όπως προκύπτει από την έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew, έπειτα από ανάλυση δημογραφικών στοιχείων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνονται τα ποσοστά των γυναικών με ανώτερη μόρφωση έναντι των ανδρών, ενώ αναδεικνύονται σε βασικές συμβαλλόμενες στο οικογενειακό εισόδημα.

Οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν την αύξηση των εργαζομένων γυναικών στη διάρκεια των σαράντα τελευταίων ετών -μια χρονική περίοδο, κατά την οποία οι Αμερικανίδες ξεπέρασαν τους άνδρες, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε αύξηση εσόδων.
Εν συγκρίσει με τα δεδομένα της δεκαετίας του '70, σήμερα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ανδρών που έχουν παντρευτεί γυναίκες με μόρφωση και εισόδημα που ξεπερνάει το δικό τους, ενώ αντιστοίχως είναι και μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών με συζύγους χαμηλότερου εισοδήματος και κατώτερου μορφωτικού επιπέδου.
«Από οικονομικής άποψης, αυτές οι τάσεις έχουν συμβάλει σε αντιστροφή του ρόλου των φύλων, εντός του συζυγικού βίου», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης του Ινστιτούτου Pew, Ρίτσαρντ Φράι και ΝτιΒέρα Κον. «Στο παρελθόν, όταν ήταν σχετικώς μικρός ο αριθμός των γυναικών που εργαζόταν, ο γάμος ενίσχυε το οικονομικό κύρος των γυναικών περισσότερο από ό,τι των ανδρών.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, τα οικονομικά οφέλη από το γάμο είναι μεγαλύτερα για τους άνδρες», συμπληρώνουν οι αναλυτές.
Με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, στα περισσότερα από το 50% των παντρεμένων ζευγαριών με συζύγους ηλικίας μεταξύ 30-44 ετών -μια ηλικιακή ομάδα που για πρώτη φορά στις ΗΠΑ περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες έναντι ανδρών με ανώτατη εκπαίδευση-, οι σύζυγοι έχουν αντίστοιχα επίπεδα μόρφωσης. Στο 28% των γάμων, η γυναίκα έχει ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έναντι του συζύγου, ενώ στο 19% ο άνδρας έχει μεγαλύτερη μόρφωση.
Οι άνδρες παραμένουν οι βασικότεροι συμβαλλόμενοι στο οικογενειακό εισόδημα -με το 78% να κερδίζει περισσότερα ή τουλάχιστον τα ίδια με τις συζύγους- αλλά το ποσοστό γυναικών με εισόδημα που ξεπερνάει εκείνο των ανδρών έχει υπερτετραπλασιασθεί, από μόλις 4% το 1970, στο 22% σήμερα.


Από το 1970 μέχρι το 2007, τα κέρδη των γυναικών αυξήθηκαν 44%, έναντι μόλις 6% για τους άνδρες, αν και σε επίπεδο αποδοχών παραμένει η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου