Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΚΡΗΤΗ: Διχασμένοι οι αγρότες στο σημερινό συλλαλητήριο

Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης που έφτασε μέχρι τον Πειραιά με την παρέμβαση - ντροπή από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο παραγωγικός κόσμος του νησιού κατέρχεται σήμερα διαιρεμένος με τρία τουλάχιστον μέτωπα κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες του Ηρακλείου δίνουν ραντεβού στην Περιφέρεια σε ένα συλλαλητήριο προειδοποιητικού χαρακτήρα, με τους κτηνοτρόφους να μην συμμετέχουν αφού το συνδικαλιστικό τους όργανο προβάλλει αιτιάσεις «καπελώματος» και την ΠΑΣΥ («Παναγροτική Συσπείρωση Αγροτών», που πρόσκειται στο ΚΚΕ) να οργανώνει σήμερα
τη δική της κινητοποίηση καταγγέλλοντας την ΟΑΣΝΗ για «πράσινο συνδικαλισμό».

Από την άλλη πλευρά οι Χανιώτες παραγωγοί σχεδίασαν μεμονωμένα την εξ δυσμάς αγροτική κινητοποίηση με αποκλεισμό Εφοριών αλλά με την πρόθεση να υπενθυμίσουν τα γεγονότα του Πειραιά με ανεβασμένα όμως τα χειρόφρενα των τρακτέρ τους.
Χθες πάντως σε μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών προχώρησαν οι αγρότες-μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του νομού Χανιών.
Στην ίδια κινητοποίηση που ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες (είχε προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία και συμβολικός αποκλεισμός της νομαρχίας Χανίων την προηγούμενη Τρίτη) μετείχαν και αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους δήμους Μυθίμνης, Αρμένων, από τα Παλαιά Ρουμάτα, το Αμυγδαλοκεφαλί και την Κάηνας.

Χθες παρέμειναν στο μπλόκο, αποκλείοντας το δρόμο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το ραντεβού Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου καλεί τον αγροτικό κόσμο σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της στη λ. 62 Μαρτύρων από όπου και θα ξεκινήσει η μηχανοκίνητη πορεία με κομβόι τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων. Το κομβόι θα κατευθυνθεί από την λεωφόρο 62 Μαρτύρων, τη Χανιόπορτα, τη λεωφόρο Καλοκαιρινού, Αγίου Μηνά, Αβέρωφ, πλατεία Ελευθερίας για να καταλήξει στην Περιφέρεια μέσω της οδού Δουκός Μποφώρ.

Στόχος των αγροτών είναι να καταθέσουν στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Θανάση Καρούντζο τα αιτήματά τους, διευκρινίζοντας εκ των προτέρων ότι η κινητοποίησή τους έχει καθαρά προειδοποιητικό χαρακτήρα.
Η ΠΑΣΥ που όπως γράψαμε διαχώρισε τη θέση της από την ΟΑΣΝΗ, καλεί τους αγρότες στις 10 το πρωί στους οδικούς κόμβους Πεζών και Πραιτωρίων διαφωνώντας με το διεκδικητικό πλαίσιο που κατεβάζει στη σημερινή κινητοποίηση η Ομοσπονδία του Ηρακλείου.
Επικρίνει δε, τις ηγεσίες τόσο της ΟΑΣΝΗ όσο και της ΓΕΣΑΣΕ υποστηρίζοντας ότι ευθύνονται για τη σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος καθώς για χρόνια όπως υπογραμμίζουν συμφωνούν και υποστηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων διοργανώνει την κινητοποίησή της με επίκεντρο το συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου όπου στεγάζονται οι Εφορίες, ενώ το βράδυ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για να ταξιδεύσουν στον Πειραιά με σκοπό τη μετάβασή τους χωρίς αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εκεί δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριό τους.
Μεσολαβητής Στο μεταξύ με μεσολαβητή τη ΓΕΣΑΣΕ επιχειρείται να κλεισθεί το ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των επικεφαλής των Ομοσπονδιών Ηρακλείου και Χανίων. Από τις απαντήσεις της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η ηγεσία πάντως του υπουργείου δεν φαίνεται να απαντά θετικά σε πολλά από τα αγροτικά αιτήματα. όπως αυτό για την καταβολή εισοδηματικών ενισχύσεων καθώς και για τον καθορισμό τιμών ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα. Στο τελευταίο μάλιστα θέτει απευθείας θέμα απαγόρευσης των κοινοτικών κανονισμών.


Για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, απαντά ότι αυτό έχει ήδη γίνει ενώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί επίσης σχετικά μέτρα, συνεχίζοντας να προσκαλεί τους αγρότες στον εθνικό διάλογο…

΄΄ΤΟΛΜΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου