Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ: Μετρά πληγές ο δήμος Γεροποτάμου

Ο επίλογος στην αναζήτηση του 39χρονου κτηνοτρόφου από το Πέραμα, Μανώλη Λαγουδάκη, γράφτηκε χθες το μεσημέρι με τον εντοπισμό της σορού του λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα, στις όχθες του Γεροποτάμου.
Τα νερά τον είχαν παρασύρει αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα από το σημείο όπου άρχισε να παλεύει με το μανιασμένο ποτάμι. Τον άτυχο άνδρα εντόπισαν άνδρες του ΤΑΕ Μυλοποτάμου ενώ με κλιμάκια άλλων υπηρεσιών χτένιζαν σημείο προς σημείο τον Γεροπόταμο προκειμένου να βρουν τα ίχνη του.


Ο χαμός του 39χρονου κτηνοτρό
φου, πατέρα δυο παιδιών, ήταν το πλέον τραγικό γεγονός που σημειώθηκε εξ αιτίας της καταρρακτώδους βροχής που έπεσε την Κυριακή στη βόρεια πλευρά του νομού. Ωστόσο, πέραν της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, έχουν προκληθεί τόσες ζημιές στο δήμο Γεροποτάμου που θα χρειαστούν εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις υποδομές και ειδικότερα στο δίκτυο ύδρευσης-άρδευσης και στο οδικό δίκτυο.

Ολόκληρα τμήματα δρόμων έχουν υποχωρήσει και έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, όπως στην περιοχή Μεζάρια-Ρουμελί-Αγγελιανά ή έχουν ανοίξει μεγάλα χάσματα κατά μήκος άλλων οδών.
Μεγάλης έκτασης ζημιά έχει υποστεί το αντλιοστάσιο. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στις γεωτρήσεις του Πανόρμου και του Ρουμελί και σε πολλά χιλιόμετρα των δικτύων ύδρευσης.
Οι μηχανικοί του δήμου και της νομαρχίας αναμένεται να ολοκληρώσουν αύριο την αποτίμηση των ζημιών ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών και να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία η χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προβλημάτων καθώς ο δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στο μέγεθος των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν.

«Εάν δεν βοηθηθούμε δεν υπάρχει περίπτωση να αποκατασταθούν τόσες ζημιές. Ως δημοτική αρχή προσπαθούμε με τις λίγες δυνατότητες που έχουμε να αποκαταστήσουμε τις επείγουσες ανάγκες.
Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να διαθέσει ο δήμος όσα απαιτούνται. Καταγράφουμε τώρα τις ζημιές, έχουμε φωτογραφήσει όλα τα σημεία των δρόμων και των δικτύων ύδρευσης που έχουν καταρρεύσει και πραγματικά φαίνεται η καταστροφή. Θα στείλουμε στο υπουργείο τεκμηριωμένα τις ανάγκες μας και πιστεύουμε να τύχουμε της ανάλογης ανταπόκρισης», τονίζει στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Γ. Καφφάτος.

Όμως, εκτός των παραπάνω, δεν μπορεί να παραμένει αθωράκιστο το ποτάμι, που δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων λόγω υπερχείλισης. Ακόμα υπάρχει ζωντανή στη μνήμη η εικόνα του πυροσβέστη, να απεγκλωβίζει από τα νερά του ένα ανήλικο παιδί, πριν τρία χρόνια.

Η δημιουργία αντιπλημμυρικού έργου στον Γεροπόταμο, αποτελεί αναγκαιότητα για την περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον τόσο σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών όσο και σε σχέση με την πρόκληση υλικών καταστροφών.
Όπως διαβεβαίωσε τα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Γεροποτάμου, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχετικής μελέτης, τουλάχιστον για τα επίμαχα σημεία του ποταμού, ώστε να κοστολογηθεί το έργο και να ζητηθεί η χρηματοδότηση του.
Εξ άλλου, για τις καταστροφές που υπέστησαν καταστήματα στο Πέραμα τα οποία πλημμύρισαν από νερά και λύματα, η δημοτική αρχή έχει βάσιμες υποψίες για παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων σε αγωγούς όμβριων υδάτων, και άμεσα θα κάνει έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

ΑNAΛYTIKA


ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο 39ΧΡΟΝΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ

Το ορμητικό ποτάμι τον παρέσυρε 5,5 χιλιόμετρα μακριά
Επέζησε ελάχιστα μέσα στο νερό Μετά από δύο ημέρες ερευνών, εντοπίστηκε χθες το πρωί το πτώμα του 39χρονου άνδρα που αγνοείτο από το απόγευμα της Κυριακής, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην προσπάθεια του να διασχίσει το ρυάκι με το Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο του στο Πέραμα. Η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε πεντέμισι χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που χάθηκε, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό Αγγελιανά, στις εκβολές του Γεροποτάμου, στην τοποθεσία Στόμιο.
Ένας δεκαεξάχρονος κάτοικος της περιοχής που συνέβαλλε στις έρευνες των αρχών υπέδειξε στα ΤΑΕ Μυλοποτάμου τα δύσβατα σημεία και αμέσως στήθηκε η επιχείρηση για την ανάσυρση του 39χρονου κτηνοτρόφου που βρέθηκε στις όχθες του Γεροποτάμου, δίπλα στα ελαιόδεντρα.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου που βρέθηκε χθες στο σημείο εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στον εντοπισμό του άτυχου άνδρα. Ειδικότερα, ο Μανόλης Παραβολιδάκης ανέφερε: «Στις δέκα και μισή εντοπίστηκε από άνδρες του ΤΑΕ Μυλοποτάμου το πτώμα του 40χρονου άνδρα που αγνοείτο από την Κυριακή.
Δυστυχώς είχε δυσάρεστη εξέλιξη και θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στις έρευνες, την ΕΜΑΚ, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και φυσικά τους εθελοντές».
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της ΕΜΑΚ Κρήτης, Γιώργος Τσικάλας έκανε λόγο για μια δύσκολη επιχείρηση. Συγκεκριμένα, είπε: «Στις έρευνες συμμετείχαν είκοσι άνδρες της ΕΜΑΚ, άνδρες της πυροσβεστικής και αστυνομικοί. Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, το πτώμα του άνδρα εντοπίστηκε πεντέμισι χλμ. μακριά από το σημείο που παρασύρθηκε και ενάμισι χλμ. από τις εκβολές του Γεροποτάμου. Είχε ειδοποιηθεί και ελικόπτερο το οποίο όμως δεν χρειάστηκε τελικά να συνδράμει».

Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ενεργά στις έρευνες με όποιο τρόπο μπορούσαν. Το πένθος βαρύ και ο πόνος βουβός για τον άδικο χαμό του 39χρονου Μανώλη Λαγουδάκη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που έπεσε θύμα της κακοκαιρίας. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μετέφερε την σορό του 40χρονου κτηνοτρόφου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου προκειμένου να διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση.
Όπως αποδείχτηκε ο 39χρονος άντεξε ελάχιστο χρόνο μέσα στα νερά του ορμητικού ποταμού. Σύμφωνα με την νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε χθες το βράδυ ο ιατροδικαστής Κρήτης Αντώνης Παπαδομανωλάκης, ο θάνατος του επήλθε σε πολύ μικρό διάστημα από τη στιγμή που αποχωρίστηκε από τον ανιψιό του.

Ειδικότερα, ο θάνατος του προήλθε από πνιγμό σε γλυκό νερό πέντε με δέκα λεπτά από την ώρα που παρασύρθηκε από το χείμαρρό. Στο κεφάλι ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι έφερε τραύμα επιπόλαιο μεν, ωστόσο ικανό να τον κάνει να χάσει τις αισθήσεις του δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που συνάντησε ο άτυχος κτηνοτρόφος.
Το μόνο παρήγορο στην τραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είναι ότι ο δωδεκάχρονος κατάφερε να βγει σώος από τα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου.
Χθες μάλιστα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου νοσηλευόταν. Το δωδεκάχρονο αγόρι που έζησε εφιαλτικές στιγμές χρειάζεται σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσει να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη στα ορμητικά νερά που τελικά του στέρησαν τον αγαπημένο του θείο.


Ζημιές σε οδικό δίκτυο άφησε πίσω της η κακοκαιρία
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό τις προηγούμενες δύο ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ πρόβλημα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των Περιβολίων και των Μυσσιρίων από την ισχυρή νεροποντή που είχε ως αποτέλεσμα ο δρόμος να φουσκώσει και να μετατραπεί σε ποτάμι.
Ο πρόεδρος των Περιβολίων Στέλιος Τσακμάκας, θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον δήμαρχο Ρεθύμνου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που επιδεινώθηκαν με τις προχθεσινές πλημμύρες ζητώντας κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις.
Οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο ενώ και χθες καταγράφτηκε μια στην Αγία Γαλήνη και άλλη μια λίγο έξω από τους Αρμένους, όπου για λίγη ώρα έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Οι δήμοι Γεροποτάμου, Κουλούκωνα και Ρεθύμνου υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, η καταγραφή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει στους κατά τόπους δήμους.

Στον ορεινό Μυλοπόταμο και στα ορεινά του Αμαρίου σημειώθηκαν ζημιές και σε γεωργικές καλλιέργειες.
Σύμφωνα, ωστόσο με τον προϊστάμενο του τμήματος πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου Αντώνη Μπαγιαρτάκη, τα συνεργεία της νομαρχίας δουλεύουν πυρετωδώς και είναι σε επιφυλακή για να παρέμβουν όπου χρειαστεί ώστε άμεσα να αποκαθίστανται οι όποιες βλάβες προκύπτουν.
«Οι υπηρεσίες του δήμου Γεροποτάμου δούλευαν νυχθημερόν»
Σε σχέση με τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή του Γεροποτάμου και την κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, κινητοποίηση που μπορεί να μην αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ ωστόσο δεν αμφισβητείται, ο αντιδήμαρχος Γεροποτάμου απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε διευθυντά Όπως σωστά αναφέρετε ο δήμος Γεροποτάμου είχε την ατυχία να πληγεί σοβαρά από την θεομηνία της 17-1-2010. Σοβαρότερο βέβαια από όλα ήταν η απώλεια δυστυχώς ενός συνδημότη μας που μετά τις σοβαρές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εντοπίστηκε σήμερα η σορός του.
Σας ενημερώνουμε ότι από την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010, οι αντιδήμαρχοι (ο δήμαρχος απουσιάζει λόγω του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ), το προσωπικό του δήμου και μηχανήματά του βρίσκονται στους δρόμους και έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να μειώσουν τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης θεομηνίας.
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο που παρασύρθηκε το αυτοκίνητο του άτυχου συνδημότη μας, οι αντιδήμαρχοι κ. Καφφάτος και κ. Νύκταρης, καθώς και ο φορτωτής του δήμου για να προσφέρουν όποια τυχόν βοήθεια στους άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Εκεί υποδέχθηκαν και τον κ. νομάρχη με τα τηλεοπτικά συνεργεία όμως λόγω της βροχής δεν γνώρισαν τους αντιδημάρχους και δεν αναφέρθηκαν στην παρουσία του δήμου.
Επίσης όλη τη νύχτα αλλά και μέχρι σήμερα τα μηχανήματα του δήμου, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα που μισθώσαμε, βρίσκονται σε επιφυλακή διανοίγοντας δημοτικούς και νομαρχιακούς δρόμους για να αποφύγουμε τον αποκλεισμό οικισμών μας λόγω των πολλών κατολισθήσεων.
Από τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι μηχανικοί και τα συνεργεία του δήμου επισκέπτονται όλους τους οικισμούς για να εντοπισθούν όλες οι ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και στο οδικό δίκτυο της περιοχής του δήμου μας, και προχωρούν άμεσα σε αποκατάσταση μέρους των ζημιών.
Ελπίζουμε με την βοήθεια και της πολιτείας να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν το σύνολο των ζημιών.
Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 εκδώσαμε ανακοίνωση για την κατάθεση αιτήσεων από όλους τους δημότες μας που έχουν υποστεί ζημιές σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνης.
Η συνεργασία μας με την Πυροσβεστική υπηρεσία, την ΕΜΑΚ και την Αστυνομία, ήταν άψογη και αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους που είχαν ως αποτέλεσμα την ανεύρεση της σορού του αγνοουμένου μέχρι σήμερα συνδημότη μας.
Σχετικά με τις ζημιές στα μαγαζιά του Περάματος, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το έργο που έγινε στο Πέραμα έχει ενταχθεί στα ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 και εκτελέστηκε βάση εγκεκριμένων μελετών που προέβλεπαν τον διαχωρισμό των δικτύων αποχέτευσης και όμβριων.

Οι καταστηματάρχες βέβαια έχουν δίκαιο γιατί πράγματι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας οφείλονται σε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έλαβε γνώση ο δήμος.

Λυπούμαστε που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλους μας αναγκαζόμαστε να ενημερώνουμε με έγγραφό μας για τα αυτονόητα. Πιστεύουμε ότι το οφείλουμε κυρίως στο προσωπικό του δήμου μας που αδιαμαρτύρητα εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς όμως κανείς δημοσιογράφος ηλεκτρονικού ή έντυπου μέσου, δεν επισκέφθηκε τα γραφεία του Δημοτικού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο δήμο μας και για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα την μη σωστή πληροφόρηση των πολιτών».

''rethnea.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου