Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η πρωτοβουλία θα αποτελέσει τμήμα μιας νέας οικονομικής στρατηγικής για το 2020 που οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν πριν από τον Ιούνιο. Προκαταρκτικές συζητήσεις πρόκειται να αρχίσουν σε μια ειδική σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων», ανακοίνωσε ο Θαπατέρο στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σε μια ομιλία που έγινε δεκτή με χλιαρά χειροκροτήματα.

Ο Θαπατέρο επανέλαβε ότι η νέα στρατηγική - που θα αντικαταστήσει ένα δεκαετές σχέδιο το οποίο απέτυχε να μετατρέψει την ΕΕ ως το 2010 στην «πιο ανταγωνιστική και δυναμική βασισμένη στη γνώση οικονομία στον κόσμο» - πρέπει να έχει δεσμευτικούς στόχους. «Για να λειτουργήσει, η ΕΕ χρειάζεται κυρώσεις», υπογράμμισε προειδοποιώντας πως αν, διατηρηθούν οι υφιστάμενοι μη δεσμευτικοί μηχανισμοί, οι ηγέτες της ΕΕ θα διαπιστώσουν το 2020 ότι τα σχέδιά τους έχουν αποτύχει και πάλι. Οι προτάσεις του Θαπατέρο είχαν επικριθεί τον Ιανουάριο από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, όμως υποστηρίχθηκαν στο κοινοβούλιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου