Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Μεταμόσχευσαν τμήμα καρδιάς αλόγου σε άνθρωπο

Πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης νέας τεχνολογίας καρδιακής βαλβίδας, από άλογο σε άνθρωπο, έγινε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η επέμβαση έγινε στις 15 Ιανουαρίου, στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, και σε συνεργασία με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η νέα προσθετική είναι αστήρικτη (stentless), δηλαδή δεν έχει σκελετό πάνω στον οποίο να στερεώνεται το υλικό κατασκευής των φύλλων της.

Πρόκειται για βαλβίδα που προέρχεται από περικάρδιο αλόγου, η οποία έχει προηγουμένως υποβληθεί στην ανάλογη επεξεργασία. Μέχρι σήμερα, στις επεμβάσεις αυτές οι γιατροί χρησιμοποιούσαν βαλβίδα που προερχόταν από περικάρδιο βοδιού ή χοίρου.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθηγητή, Χρήστο Παπακωνσταντίνου, η διαφορά της νέας βαλβίδας από τις υπόλοιπες, δεν είναι μόνο ότι είναι αστήρικτη, καθώς υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες, αλλά κυρίως ότι η τοποθέτησή της είναι απλούστερη, ευκολότερη και ταχύτερη, με αποτέλεσμα όφελος για τον άρρωστο.

Η νέα βαλβίδα έχει καλύτερη αιμοδυναμική συμπεριφορά, καθώς το άνοιγμά της είναι μεγαλύτερο, διευκολύνοντας τη δίοδο του αίματος από την καρδιά.

Όπως επισημαίνει ο Χρ. Παπακωνσταντίνου, σύντομα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και μια παρόμοια βαλβίδα, εξίσου αποτελεσματική αλλά ακόμη ευκολότερη και ταχύτερη στην τοποθέτηση.

Χαρακτηριστικά που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα με συνωδά προβλήματα υγείας, ελαττώνοντας κατά πολύ το χρόνο επέμβασης.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου