Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Το Δημόσιο οφείλει 250 εκ. στους ΟΤΑ για έργα που έχουν δημοπρατηθεί

ΣE εκκρεμότητα βρίσκεται η υλοποίηση πολλών έργων των δήμων της χώρας που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Θησέας», καθώς το κράτος οφείλει στους ΟΤΑ μόνο για έργα που έχουν δημοπρατηθεί και υπογραφεί οι συμβάσεις περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ενώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συνολικοί απαιτούμενοι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία...
...έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 2,150 δισ. ευρώ στου δήμους, και έως σήμερα έχουν δοθεί χρήματα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό περίπου 1,8 δισ. ευρώ έχει καταβληθεί από την ΚΕΔΚΕ, ενώ από τα ταμεία του κράτους δόθηκαν μόνο 100 εκατ. ευρώ και αυτά από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» χρηματοδοτείται κατά 65% από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατά 35% από πόρους του κράτους.

Eνα από τα βασικά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η πολιτεία για την κανονική χρηματοδότηση του ποσοστού που της αναλογεί είναι ότι αυτή τη στιγμή στο ταμείο του προγράμματος υπάρχουν περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί, χρειάζονται περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, η σημερινή κυβέρνηση και το Yπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους τόσο για την τύχη του «Θησέα», όσο και για το αν και πότε θα δοθούν τα οφειλόμενα χρήματα της κρατικής συμμετοχής, ώστε να αποπερατωθούν τα ημιτελή έργα των δήμων.

Πάντως στο σχέδιο της διοικητική μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» προβλέπεται η αντικατάσταση του «Θησέα», για τους νέους δήμους που θα προκύψουν, με το πρόγραμμα «Ελλάδα», προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ επισημάνθηκε πως η πρόταση της Κεντρικής Eνωσης των Δήμων είναι να παραταθεί το πρόγραμμα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, σε ό,τι αφορά τα εγκεκριμένα έργα, ενώ επίσης οι πληρωμές των συμβασιοποιημένων έργων να παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Αίτημα το οποίο βρήκε τον στόχο του καθώς από το Yπουργείο Εσωτερικών δόθηκε παράταση στην ολοκλήρωση του προγράμματος έως το τέλος του έτους, λόγω της μη έγκαιρης υλοποίησής του και της ανάγκης να υλοποιηθούν οι σχετικές δράσεις.

Εν κατακλείδι, η ουσία είναι μία.
Το πρόγραμμα «Θησέας» αποτέλεσε τα προηγούμενα έτη ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης της αυτοδιοίκησης, ενώ προς το παρόν έχει παγώσει.

Οι αιρετοί σήμερα εκφράζουν την αγωνία τους για την πιθανότητα να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα ή να μετεξελιχθεί, φοβούμενοι μήπως αρκετοί δήμοι χάσουν τη χρηματοδότηση που τους αναλογεί.


Το κράτος με υπευθυνότητα θα πρέπει να καλύψει τη συμμετοχή του 35% αλλά και να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του προγράμματος όπως σχεδιάστηκε, κάτι που διεκδικούν οι αυτοδιοικητικοί, ενόψει και της εφαρμογής του «Καλλικράτη».

ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου