Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΩΝΙΑΝΩΝ:Αρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων

Αρνούμενοι κάθε συμμετοχή σε όλα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι των υποθέσεων που προέκυψαν μετά τη δολοφονική επίθεση κατά της αστυνομικής δύναμης στα Ζωνιανά στις 5 Νοεμβρίου του 2007 απολογήθηκαν χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε χθες το πρωί και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτοι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν – όπως και στις προανακριτικές τους
καταθέσεις – κατηγορηματικοί ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή και δήλωσαν ενώπιον των δικαστών πως οι ίδιοι ...
...δεν γνωρίζουν ποιος ή ποιοι είναι οι άνθρωποι, που πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού κομβόι το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου 2007 κατά της αστυνομικής δύναμης, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του Ειδικού Φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, αλλά ταυτόχρονα πως δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους που διέπραξαν τις κλοπές των ΑΤΜ και τις ληστείες τραπεζών, για τις οποίες κατηγορούνται.

Αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος, κ. Μπαλιτσάρης, όσο και ο εισαγγελέας, κ. Μπρακουμάτσος επέμειναν κατά τη διάρκεια της απολογίας των πρώτων ανθρώπων, που στάθηκαν ενώπιον τους, στο γεγονός ότι αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι δεν είναι οι ίδιοι οι δράστες αυτών των πράξεων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απολογία νεαρού από τα Ζωνιανά, ο οποίος κατηγορείται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για συμμετοχή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της αστυνομικής δύναμης, αλλά και για τις κλοπές των ΑΤΜ και ληστεία τράπεζας, ο εισαγγελέας, Μπρακουμάτσος απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο και τον ρώτησε:
«Όλοι εσείς που υποστηρίζετε ότι δεν έχετε καμία σχέση με τις υποθέσεις, δεν έχετε ενδιαφερθεί να μάθετε ποιος τελικά είναι ο δράστης ή οι δράστες».

Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «στο χωριό ξέρουν ποιος το έχει κάνει, απλά κανείς δεν λέει».
Την ίδια στάση τήρησε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Μπαλιτσάρης, ο οποίος απευθυνόμενος προς όλους τους κατηγορουμένους που τηρούν την ίδια στάση, σημείωσε πως υπάρχει ο κίνδυνος ο πραγματικός δράστης, που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν είναι ανάμεσά τους, να παραμείνει ασύλληπτος και να καταδικαστεί κάποιος αθώος από «δικαστική πλάνη».

«Είναι δεδομένο ότι ξέρετε ποιος είναι. Εύχομαι να μη γίνει ποτέ, αλλά υπάρχει κίνδυνος στο τέλος ορισμένοι να χτυπάτε το κεφάλι σας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με τον κατηγορούμενο που εκείνη την ώρα απολογούνταν να αναρωτιέται προς τον δικαστή:
«Και τι θέλετε να σας πω; Κουτσομπολιά του καφενείου;».
Έξι οι πρώτοι που απολογήθηκαν Στις 9.30 το πρωί ξεκίνησε και χθες η διαδικασία στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Πρώτος κλήθηκε να απολογηθεί ένας νεαρός από τα Ζωνιανά, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στις κλοπές των ΑΤΜ, ενώ ο ίδιος επέμεινε πως δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις. Δεύτερος απολογήθηκε ένας νεαρός συγχωριανός του, ο οποίος κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για την επίθεση στην αστυνομική δύναμη, για κλοπές ΑΤΜ και για ληστεία και απόπειρα ληστείας σε τράπεζα.

Υποστήριξε και ο ίδιος ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις και ρωτήθηκε για διάφορα στοιχεία της δικογραφίας, και κυρίως για τις τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν καταγραφεί και τον ενοχοποιούν.

Την ίδια στάση τήρησε και ο τρίτος κατηγορούμενος, που απολογήθηκε χθες, ο οποίος βαρύνεται από τις ίδιες κατηγορίες. «Δεν έχω καμία σχέση με τις υποθέσεις και δεν ξέρω για ποιο λόγο με μπλέξανε», ενώ και ο τέταρτος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δε γνωρίζει απολύτως τίποτα.
Αρνήθηκε ότι οι κλήσεις από το κινητό του τηλέφωνο που καταγράφηκαν και εμφανίζονται στη σχετική έκθεση του αναλυτή της ΕΛ.ΑΣ. περιείχαν κάτι ύποπτο. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τηλεφωνικές κλήσεις του συγκεκριμένου ανθρώπου έχουν καταγραφεί σε τρεις περιπτώσεις κλοπών ή απόπειρας κλοπής ΑΤΜ.


Πέμπτος χθες απολογήθηκε κατηγορούμενος για οπλοκατοχή, καθώς το DNA του διαπιστώθηκε σε καλάσνικοφ που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με όπλα και πως δεν γνώριζε πως βρέθηκε το γενετικό του υλικό στο όπλο, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να το είχε πιάσει σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, όπου συνηθίζεται, όπως είπε, να υπάρχουν πυροβολισμοί λόγω του γνωστού εθίμου.
Στη συνέχεια απολογήθηκε άλλος ένας κατηγορούμενος ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα.

Με απολογίες συνεχίζεται η διαδικασία
Η δίκη, που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2009 και ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις ως προς το χρόνο διάρκειάς της, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με τις απολογίες των υπόλοιπων εκ των 42 κατηγορουμένων.
Ήδη, κάποιοι από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων ζήτησαν η απολογία τους να μετατεθεί λίγες ημέρες αργότερα λόγω δικών τους επαγγελματικών υποχρεώσεων.


Η εκτίμηση είναι ότι οι απολογίες θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αγόρευση του εισαγγελέα, που είναι φυσικό να ζητήσει μερικές ημέρες διακοπής για να ετοιμαστεί. Ακολουθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων και στη συνέχεια θα κληθεί το δικαστήριο να πάρει την απόφαση για την τύχη των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου