Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τα επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα στη Βουλή από τους Μ. Σκουλάκη & Ε. Νασιώκα

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφορικά με την πλημμελή εφαρμογή του πλαισίου διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο βουλευτής Λάρισας Έκτορας Νασιώκας.

Σε αυτή τονίζεται πως «σύμφωνα με αναφορές των αρμόδιων Διευθύνσεων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που συντάθηκαν κατόπιν αυτοψίας στους χώρους απόθεσης των αστικών απορριμμάτων, ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής παραβιάζουν κατάφορα τις διατάξεις της Ελληνικής Νομοθεσίας αναφορικά με το διαχωρισμό, διακίνηση επεξεργασία και τελική διάθεση των ΕΙΑ αφού διαπιστώθηκε εναπόθεση τους στον ΧΥΤΑ Φυλής, δίχως να έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή κυρώσεις μέχρι στιγμής.

Παράλληλα κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, αδυναμία εναρμόνισης και εφαρμογής των σωστών πρακτικών που προβλέπει η ΚΥΑ για τη διαχείριση των ΕΙΑ από τις Υγειονομικές Μονάδες καθώς και για απουσία ελέγχου και εποπτείας των διατάξεων του νόμου από πλευράς της Πολιτείας, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη».

Οι κ.κ. Σκουλάκης και Νασιώκας τονίζουν πως «ενώ η πολιτεία έχει διαθέσει χρήματα των Ελλήνων Φορολογουμένων για την δημιουργία και λειτουργία Ειδικής Μονάδας Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ στο Δ. Άνω Λιοσίων, αυτός δεν έχει συνάψει συμβάσεις με όλα τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, δεχόμενος μόνο τον μισό όγκο των νοσοκομειακών αποβλήτων που παράγονται συνολικά στη χώρα».

Παράλληλα σημειώνουν πως «σε αρκετές Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας παρότι προβλέπεται η λειτουργία ειδικού αποτεφρωτήρα, τα ΕΙΑ υπόκεινται σε διαδικασία αποστείρωσης η αδρανοποίησης από ιδιωτικές εταιρίες και καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ή και σε παράνομες χωματερές» γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, τις Υγειονομικές Μονάδες, τους πολίτες αλλά και βλάπτει ανεπανόρθωτα το Περιβάλλον.

«Η πλημμελής εφαρμογή του Πλαισίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων τείνει να καταστεί ο κανόνας αντί της εξαιρέσεως σε Εθνικό Επίπεδο» καταλήγουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς «τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή της παράνομης πρακτικής από πλευράς των Ιδιωτικών και Δημόσιων Μονάδων Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου