Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Μόνο έξι ξενοδοχεία άνοιξαν στο νομό για τις γιορτές του Πάσχα

Αισθητά μειωμένη ήταν η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο την περίοδο των γιορτών του Πάσχα με μόλις το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού να ανοίγουν για να υποδεχτούν τους λιγοστούς επισκέπτες. Οι ξενοδόχοι όχι μόνο δεν έκαναν «Ανάσταση» αλλά η πρόγευση για την τουριστική περίοδο, η αυλαία της οποίας θα ανοίξει επισήμως στις αρχές του επόμενου μήνα, ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική. Μόλις έξι ξενοδοχεία άνοιξαν τις πύλες τους για να υποδεχτούν Κύπριους στην πλειοψηφία επισκέπτες που επέλεξαν το Ρέθυμνο για τις γιορτές του Πάσχα ενώ ελάχιστοι ήταν οι ξένοι τουρίστες.

Το γεγονός ότι το Καθολικό Πάσχα συνέπεσε με το Ορθόδοξο, απέτρεψε πολλούς ξενοδόχους να ανοίξουν της επιχειρήσεις τους για λίγες μόνο ημέρες.

Οι Έλληνες επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη ήταν λιγοστοί και προέρχονταν κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη, ή άλλοι είχαν επιλέξει ως τόπο διαμονής άλλο νομό και βρέθηκαν στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο μονοήμερων εκδρομών, γεγονός που αποδεικνύεται και από την μειωμένη κίνηση στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

«Από τα μεσαία και μεγάλα ξενοδοχεία άνοιξαν συνολικά έξι τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ τα υπόλοιπα θα ανοίξουν μετά τις 20 Απριλίου οπότε και θα ξεκινήσει η ροή της τουριστικής περιόδου. Τις ημέρες του Πάσχα οι επισκέπτες ήταν κυρίως Έλληνες και ελάχιστοι ξένοι και μάλιστα ήταν από τους άλλους νομούς της Κρήτης και πολύ λιγότεροι από την υπόλοιπη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του συλλόγου ξενοδόχων Ευγένιος Φραγκιαδάκης.

Οι παράγοντες του τουρισμού πάντως αποδίδουν την εικόνα αυτή που καταγράφτηκε κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση αλλά και στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος ήταν πολύ νωρίς. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι και οι ντόπιοι που επέλεξαν άλλα μέρη της Ελλάδας για τις γιορτινές ημέρες και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που προτίμησαν το εξωτερικό. Το Πάσχα βρήκε τους περισσότερους στο χωριό κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Δυστυχώς ακόμα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όμως οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές καθώς φαίνεται να είναι χειρότερα από πέρυσι. Φέτος, για την περίοδο του Πάσχα υπήρχε και το αιτιολογικό ότι ήταν πολύ νωρίς.

Υπάρχει μια τέτοια επεξήγηση η οποία δεν είναι αρκετή. Κυρίως η οικονομική κρίση ευθύνεται. Ακόμα και κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δεν το κάνουν διότι φοβούνται να ξοδέψουν μήπως και τους χρειαστούν αργότερα τα χρήματα αυτά. Αυτά τα ξενοδοχεία που άνοιξαν δεν σκοπεύουν να κλείσουν, έγιναν οι προσλήψεις του προσωπικού και θα μείνουν ανοιχτά χωρίς όμως να έχουν πελατεία ικανοποιητική» σχολίασε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου Γιάννης Τριποδιανός.

Έντονη όμως είναι η ανησυχία πρακτόρων και ξενοδόχων για την κίνηση την περίοδο του καλοκαιριού αφού τα σημάδια κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε και σημειώνουν πως αν η φετινή χρονιά κυλήσει στα ίδια επίπεδα με την περυσινή θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν στοιχεία στη διάθεση τους αφού ακόμα και την τελευταία στιγμή υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στις κρατήσεις.

Ο κ. Φραγκιαδάκης μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την νέα σεζόν σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν αποκλείεται ο τουρισμός να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από το περυσινό σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι τη φετινή σεζόν αν αυτή κλείσει στα περσινά επίπεδα που ήταν 10% χαμηλότερα για τον νομό σε διανυκτερεύσεις από το 2008 και σε εισπράξεις περίπου 10 με 20% χαμηλότερα. Υπάρχουν φόβοι για τα χειρότερα. Ήταν μια πολύ κακή χρονιά το 2009, φοβούμαστε όμως τα χειρότερα για το 2010. Οι κρατήσεις που έχουμε στα χέρια μας και αφορούν Απρίλιο, Μάιοι και αρχές Ιουνίου δείχνουν πληρότητες χαμηλές. Είναι πιθανό να μην ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία, ειδικά αυτά που είναι μακριά από τα τουριστικά κέντρα».

Από την πλευρά του ο κ. Τριποδιανός τόνισε πως το παιγνίδι θα παιχτεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής επισημαίνοντας ότι μοναδική σανίδα σωτηρίας και το θετικό του πράγματος είναι το γεγονός ότι Σκανδιναβοί τουρίστες φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στα Χανιά και να επιλέγουν το Ρέθυμνο για προορισμό διακοπών. Ειδικότερα ανέφερε:

«Αρχές Μαΐου ξεκινάνε τα τσάρτερ από Αγγλία από όπου η κίνηση είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της λίρας αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε στατιστικά γιατί οι κρατήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή. Εμείς έχουμε ζητήσει από 20 Μαρτίου να μας ενημερώσουν για τις προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ και ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Πάντως, ξεκινάνε να έρχονται Σκανδιναβοί και Φινλανδοί στις 15 του μήνα.

Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του μήνα θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Σε σχέση με πέρσι σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουμε αύξηση. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν τέτοιες προβλέψεις.

Οι Σκανδιναβοί, πήρανε φέτος στο Ρέθυμνο 2.000 επιπλέον κρεβάτια, τα οποία αφαίρεσαν από τα Χανιά».

Ρεθυμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου