Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ηράκλειο :Παρουσίαση απόψε ,του αναπτυξιακού προγράμματος «Κρήτη - Πράσινη Ανάπτυξη»

Tο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ -ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ,παρουσιάστηκε απόψε στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρο Αρναουτάκη και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε παρουσία Νομαρχών, Δημάρχων , φορέων και πλήθους κόσμου από όλο το νησί και στοχεύει στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Κρήτης.


Οι βασικοί άξονες δραστηριότητας και τα κύρια μέτρα αφορούν δράσεις αναβάθμισης των βασικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών, αναζωογόνησης και δημιουργίας ελκυστικών χωριών, προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθησης ήπιων δράσεων τουρισμού υπαίθρου, ενίσχυσης δικτύων και δημιουργία δομών στήριξης φορέων και κατοίκων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, ανταποκρίνεται στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για περιφερειακή και πράσινη ανάπτυξη. Ο ίδιος το περιέγραψε ως ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα που θα δώσει ανάπτυξη στην ενδοχώρα την οποία τόσο έχει ανάγκη, μέσα από δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνική οικονομία, τις αναπλάσεις, την ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού και πολλές άλλες. Ο υφυπουργός ανέφερε πως η ανάπτυξη δεν σταματά στην Κρήτη, αλλά επεκτείνεται σε όλη την ελληνική περιφέρεια μέσα από την έγκριση προγραμμάτων που μαζί με το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εκείνο για τους νέους δήμους θα δώσουν πνοή σε κάθε περιοχή μακριά από το κέντρο.
Στην Κρήτη, υπογράμμισε ο υφυπουργός, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει μεγάλη εμπειρία, οι αναπτυξιακές εταιρείες μαζί με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας και τη στήριξη της υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη, θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που ξεκινά.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος ανέφερε:
«Σήμερα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ -ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ένα πρόγραμμα που δεν είναι απλά συμπληρωματικό του ΕΣΠΑ, σε επίπεδο αναπτυξιακής προσπάθειας για το νησί μας, αλλά είναι ένα πρόγραμμα που θα καθορίσει το μέλλον, την προοπτική και την ανάπτυξη στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μεγαλονήσου. Για αυτήν λοιπόν την μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκινάει από σήμερα θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό κα Κατσέλη, τον υφυπουργό κ. Αρναουτάκη και όλο το επιτελείο του υπουργείου διότι πραγματικά έσκυψαν πάνω στα προβλήματα της Κρήτης, πήραν τα μηνύματα και τα υλοποίησαν πλέον σε πράξη. Με αυτή λοιπόν την προσπάθεια , είναι χρέος της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον κ. Αρναουτάκη να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες άμεσης ιεράρχησης των στόχων του Προγράμματος και άμεσης ένταξης έργων, άμεσης χρηματοδότησης και μελετητικού αντικειμένου για αυτό θα υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Αναπτυξιακούς συνδέσμους και εταιρείες έτσι ώστε να βοηθήσουμε απ΄ όλες τις πλευρές στην υλοποίηση του Προγράμματος».
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε στην συνέχεια στους δημοσιογράφους:
«Είχαμε δηλώσει προεκλογικά ότι στόχος μας είναι η Περιφερειακή Ανάπτυξη και η Πράσινη Ανάπτυξη. Γι'αυτό είχε άλλωστε δεσμευθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι δηλαδή ο μεγάλος στόχος και το μεγάλο όραμα είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και συγκινημένοι γιατί ξεκινούμε ένα φιλόδοξο και μεγάλο πρόγραμμα, το « ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Με ένα προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ που φιλοδοξούμε να δώσει την ανάπτυξη στην ενδοχώρα που τόσο έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Αλλά δεν σταματούμε μόνον στην Κρήτη. Πάμε σε κάθε Ελληνική Περιφέρεια και ήδη έχομε εγκρίνει αναπτυξιακά προγράμματα ούτως ώστε μαζί με το ΕΣΠΑ και μαζί με τα προγράμματα που θα βγουν για τους νέους Δήμους αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα για την Κρήτη θέλω να πω, ότι υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και από τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Καρούντζο. Παράλληλα θα ήθελα να σταθώ και στη στήριξη της υπουργού, της κας Κατσέλη, η οποία είναι πάντα δίπλα μας και βλέπει το κάθε πρόγραμμα πως υλοποιείται.»


Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δράσεις του Προγράμματος, ο κ. Αρναουτάκης απάντησε:

«Οι δράσεις θα είναι για το περιβάλλον, για την τοπική οικονομία, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Όλες αυτές οι δράσεις εξειδικεύονται μέσα από τον κάθε στόχο του Προγράμματος, οι οποίοι δένουν μεταξύ τους, ώστε να έχουμε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου