Ο πληθυσμός της Γης γερνάει με τον πιο γρήγορο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία και σε λίγα χρόνια, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Το «κλαμπ των 100άρηδων» θα γίνει πολυπληθέστερο από κάθε άλλη φορά και μεταξύ των χωρών που θα έχουν μεγάλα ποσοστά αιωνόβιων, εκτιμάται ότι θα είναι και η Ελλάδα.
Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών (η λεγόμενη «τρίτη ηλικία») έφθασαν τα 506 εκατ. το 2008 και προβλέπεται ότι θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2040, φθάνοντας το 1,3 δισεκατομμύριο, δηλαδή περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης και του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.
Ο αριθμός αυτός το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι άνω των 80 ετών αποτελούν το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το τμήμα του πιο ηλικιωμένου πληθυσμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 233% μεταξύ 2008 - 2040. Κάθε μήνα 870.000 άνθρωποι της Γης γίνονται 65 ετών. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και 1,9 εκατ. άνθρωποι θα γιορτάζουν κάθε μήνα τα 65ά γενέθλιά τους. Κάποτε οι άνθρωποι που περνούσαν τα 100 χρόνια, αποτελούσαν μια σπάνια εξαίρεση. Το 1950 ήσαν μόλις λίγες χιλιάδες και σήμερα υπολογίζονται στις 340.000 διεθνώς (οι περισσότεροι ζουν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία).
Όμως μέχρι τα μέσα του αιώνα, το «κλαμπ των αιωνόβιων» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 εκατ. άτομα. Ο αριθμός τους αυξάνεται με ρυθμό 20 φορές μεγαλύτερο από το μέσο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ταχύτερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Το 2050 η Ιαπωνία αναμένεται να έχει 627.000 άτομα άνω των 100 ετών, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε άνθηση της βιομηχανίας ρομπότ που θα παρέχουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την έκθεση, επίσης, χώρες του Μεσογειακού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με τη βοήθεια και του ήπιου κλίματος, θα έχουν αυξημένους αριθμούς αιωνόβιων, ιδίως γυναικών.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, που κάνει ακόμα πιο δυσμενή την αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, θα επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη βεβαρημένα συστήματα παροχής υγείας και σύνταξης, οδηγώντας σε νέες αυξημένες δημόσιες δαπάνες, μεγάλα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών και δημόσια χρέη. Το πρόβλημα ουσιαστικά επηρεάζει κάθε μια χώρα του πλανήτη, καθώς -παρά τις επιμέρους διαφορές των χωρών- αποτελεί διεθνή τάση.
Όσο βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο της υγείας και διατροφής στον κόσμο και ανάλογα μειώνεται η θνησιμότητα, με ανάλογη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τόσο θα εντείνεται η γήρανση του πληθυσμού.
Γενετικοί λόγοι και αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν επίσης το δικό τους ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.
ΑΠΕ
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου