Τα μέλη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, που πραγματοποιούν το 41ο Συνέδριο εν πλω στην Κρήτη και τη Μεσόγειο, υποδέχθηκαν την Τρίτη στα Χανιά ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Χανίων, σε εκδήλωση στο φρούριο Φιρκά.
Στην εκδήλωση έγινε γνωστό ότι νέος πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης θα είναι ο Χανιώτικης καταγωγής εοιχειρηματίας Θεόδωρος Μανουσάκης, ο οποίος και θα αντικαταστήσει τον Μανώλη Βεληβασάκη.
Στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Παγκρητικής Ένωσης στην Κρήτη, στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με την ομογένεια της Αμερικής, καθώς και στις προκλήσεις για την ανάδειξη της Κρήτης ως ιδανικού τουριστικού προορισμού, της διαχρονικότητας του πολιτισμού μας, αλλά και την προώθηση των κρητικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ.
Στον χαιρετισμό του ο κ.Αρχοντάκης είπε:
''Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε σήμερα κοντά μας το πιο δυναμικό και ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού της Αμερικής, τα μέλη της Παγκρητικής Ένωσης, που πραγματοποιούν το 41ο Συνέδριο, εδώ στη γενέθλια γη, στην Κρήτη.
Οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι, είναι δεσμοί μάνας και παιδιού, όπου μάνα είναι η Κρήτη που μας γέννησε όλους και ένα από τα παιδιά της είστε εσείς οι Κρητικοί της Αμερικής.
Αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι για την ομογένεια της Αμερικής, γιατί μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολες εποχές οι γενιές των Κρητικών δημιούργησαν και προόδευσαν στη νέα τους πατρίδα, κράτησαν όμως αναλλοίωτο τον πολιτισμό, τις αρχές και τις αξίες της Κρήτης,.
Είναι γνωστή σε όλους εμάς η δράση της Παγκρητικής Ένωσης, είναι γνωστό το πλούσιο φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σας έργο. Η προσφορά σας στο νησί μας είναι ανεκτίμητη, ιδιαίτερα στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας και σε εποχές που η χώρα μας μέσα από πολέμους, φτώχεια και εσωτερικές αντιπαραθέσεις δεν είχε τη δυνατότητα να φτιάξει υποδομές.
Στα 80 χρόνια της ύπαρξής της, η Παγκρητική Ένωση νοιάστηκε, αγωνίστηκε, στήριξε, πρόσφερε στην Πατρίδα. Στο πολυετές έργο της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε Κρήτες, καθώς και η προικοδότηση των απόρων κορασίδων, η δημιουργία του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Κρήτης και η χρηματοδότηση για την ανέγερση πτερύγων στα Γενικά Νοσοκομεία Ρεθύμνης και Χανίων. Η δημιουργία του Πανεπιστημίου της Κρήτης έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος και παρότρυνσης της Παγκρητικής της Αμερικής, η οποία στη συνέχεια ίδρυσε το Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου.
Στη δεκαετία του 1980 χρηματοδότησε και δημιούργησε, σε συνεργασία με το Δρακοπούλειο Νοσοκομείο Αθηνών, ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τους Κρητικούς που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και με τα ονόματα εθελοντών αιμοδοτών. Εξόπλισε επίσης με 250 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνης.
Στον τομέα της εκπαίδευσης έχει διαθέσει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες. Επίσης, έχει ενισχύσει οικονομικά το έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ συνέβαλε στην ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι και θέσπισε υποτροφία για τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Είναι δε η πρώτη ομογενειακή οργάνωση που δημιούργησε γυναικείο τμήμα και οργάνωσε τη νεολαία της.
Σήμερα βέβαια, τον 21ο αιώνα, η Κρήτη είναι από τις πιο δυναμικές Περιφέρειες της χώρας με μεγάλη τουριστική βιομηχανία, εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα και πάνω απ' όλα με ένα δημιουργικό και πάντα ανήσυχο και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό.
Στόχος μας σήμερα είναι η ανάδειξη της Κρήτης ως ιδανικού τουριστικού προορισμού, της διαχρονικότητας του πολιτισμού μας, αλλά και η προώθηση των κρητικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ. Εκεί εμείς, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, έχουμε ξεκινήσει μια εξαιρετική συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση και τον πρόεδρο κ. Μανώλη Βεληβασάκη, την οποία και θα συνεχίσουμε πιο ενεργά στο επόμενο διάστημα.
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Σας εύχομαι ολόψυχα καλή διαμονή στα Χανιά, σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε και είμαι σίγουρος ότι θα η επίσκεψη αυτή θα σας μείνει αξέχαστη''.
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου