Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ενδιαφέρον για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τα Νεώρια


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον μελετητικών γραφείων για συμμετοχή στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον οποίο έχει προκηρύξει ο δήμος Ηρακλείου για την ανάδειξη και επανάχρηση των Δυτικών Νεωρίων.
Ήδη τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού έχουν στα χέρια τους 170 μελετητικές ομάδες, ενώ υπολείπονται ακόμη τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η προθεσμία.
Το γεγονός αυτό εκλαμβάνεται ως άκρως θετικό από το Γραφείο της παλιάς πόλης και τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Κώστα Μαμουλάκη. Ανάλογη διαδικασία, δηλαδή αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Ιδεών και Προσχεδίων σε πανελλήνια κλίμακα, διενεργήθηκε και στην περίπτωση των Ανατολικών Νεωρίων, με τη δημοτική αρχή να ετοιμάζεται να υπογράψει τη σύμβαση ανάθεσης της μελέτης μέσα στο Φεβρουάριο.


Δυτικά Νεώρια
Μόνο για την αρχιτεκτονική μελέτη ο δήμος θα διαθέσει περίπου 200.000 -250.000 ευρώ, ενώ για το σύνολο των μελετών που θα απαιτηθούν, όπως η στατική, η μηχανολογική και η συγκοινωνιακή, το όλον ποσό θα ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ. Προς το παρόν ο δήμος προσανατολίζεται στην κάλυψη του ποσού των αμοιβών των μελετητών από το δημοτικό ταμείο.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για το ΕΣΠΑ, σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση μελετών. Ωστόσο, εάν η συνθήκη αυτή τροποποιηθεί, η δημοτική αρχή δηλώνει την πρόθεσή της να καταθέσει τη σχετική πρόταση.


Διαγωνισμός
Βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία για τους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής μελέτης ιδεών, οι μελέτες που θα κατατεθούν λαμβάνουν κωδικό, με τα μέλη της επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την αξιολόγησή τους να απαγορεύεται να έχουν γνώση για το ποιο γραφείο «κρύβεται» πίσω από αυτές.
Οι τρεις πρώτες μελέτες θα λάβουν αντίστοιχα βραβεία, ενώ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει τη δυνατότητα «εξαγοράς» άλλων τριών μελετών προκειμένου ο μελετητής που θα πάρει το πρώτο βραβείο κατά τη σύνταξη της οριστικής μελέτης να έχει την ευχέρεια να κάνει χρήση στοιχείων και των άλλων.


Το πρακτικό της επιτροπής θα σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το οποίο θα κληθεί να το επικυρώσει και να προχωρήσει στην ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης στον πρώτο βραβευθέντα. Ο νικητής του διαγωνισμού θα αναλάβει και τη διεύρυνση της μελετητικής του ομάδας με ειδικότητες όπως του μηχανικού, του συγκοινωνιολόγου, του περιβαλλοντολόγου κ.λπ. για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης μελέτης.
Στην καλύτερη περίπτωση, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη του νικητή, η σύμβαση ανάθεσης θα υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου.
Ανατολικά Νεώρια Αναφορικά με τη μελέτη για τα Ανατολικά Νεώρια υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε αυτή, στο μεσαιωνικό αρχαιολογικό χώρο με την προνομιακή θέα και θέση στο λιμάνι, δημιουργείται ένας χώρος ο οποίος θα παρομοιάζει σε «ταρσανά», δηλαδή σε αρχετυπικό ναυπηγείο του 19ου αιώνα.

Με υλικά όπως το ξύλο, το σίδερο και το γυαλί, στους τρεις χώρους διαμορφώνεται ένα «πολιτιστικό εργαστήριο» το οποίο θα απαρτίζεται από ένα εκθεσιακό χώρο στο Αλατάδικο, από ένα θέατρο και χώρο εκδηλώσεων στα Νεώρια, ενώ σε χώρο εκδηλώσεων αξιοποιείται και η δεξαμενή ΖΑΝΕ. Ειδικότερα, στη δεξαμενή κυριαρχούν τα στοιχεία του νερού και το πράσινο με τη φύτευση ελιών.


Εφημερίδα ''ΤΟΛΜΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου