Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Καλλικράτης»: Αυτονομία για τα Ανώγεια

Την ώρα που οι δήμαρχοι της χώρας και της Κρήτης κυριολεκτικά κρέμονται από τα…χείλη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που θα μιλήσει αύριο στη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, για να μάθουν τα νεώτερα γύρω από το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» και το χωροταξικό στο νομό Ηρακλείου, προκαλεί έντονες συζητήσεις στους κόλπους των αυτοδιοικητικών αλλά και των τοπικών κοινωνιών η πληροφορία που θέλει την κυβέρνηση να έχει προ-αποφασίσει ότι αναγνωρίζει αυτονομία στους Δήμους Καλαβρύτων και Ανωγείων!

Πρόκειται για δύο δήμους που συμμετέχουν στο δίκτυο των 14 ιστορικών και Μαρτυρικών Δήμων και 3 κοινοτήτων της χώρας που διεκδικούν από την κυβέρνηση να
τους αναγνωριστεί αυτονομία. Ανάμεσα στους δήμους αυτούς, εκτός από τα Ανώγεια, βρίσκονται ακόμη ο Δήμος Βιάννου, η Κάνδανος και το Τυμπάκι.

Η πληροφορία ότι τα Ανώγεια λογίζονται ως αυτόνομος δήμος στα σχέδια του Ραγκούση για τον «Καλλικράτη» προκαλεί μπερδέματα στις τοπικές κοινωνίες, αφού κανένας δεν ξέρει το κριτήριο που αναγνωρίστηκε για αυτονομία.

Αν αναγνωρίζονται τα κριτήρια του Μαρτυρικού Δήμου, τότε αυτομάτως θα πρέπει να αναγνωριστούν τα ίδια σε Βιάννο, Κάνδανο και Τυμπάκι, που συμμετέχουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων. Αν όμως υπάρχει άλλο σκεπτικό, αυτό πραγματικό αποτελεί πονοκέφαλο για τους ενδιαφερόμενους αυτοδιοικητικούς, που κρατούν χαμηλούς τόνους σε σχέση με τα Ανώγεια, καθώς υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία για αλληλοϋποστήριξη.

Δηλαδή, έχουν δεσμευτεί και τηρούν το «ένας για όλους και όλοι για έναν», διεκδικώντας ως κοινό αίτημα την αναγνώριση της μαρτυρικότητάς τους, όπως διατυπώθηκε στο ψήφισμα που ακολούθησε της συνεδρίασης του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, που έγινε στις 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ υπό τον υπουργό Εσωτερικών θα γίνει συζήτηση για το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ο χρόνος που θα δοθεί στη δημοσιότητα το χωροταξικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χωροταξικό θα δοθεί για διαβούλευση περίπου στις 20 Μαρτίου, ενώ για το Νομό Ηρακλείου ο αριθμός των δήμων θα είναι 5 ή 6.


Την ίδια ώρα στο Δήμο Βιάννου το κλίμα περιγράφεται πολεμικό, όχι από τη δημοτική αρχή οι εκπρόσωποι της οποίας δεν σχολιάζουν καν την πληροφορία, τηρώντας τη συμφωνία με τα Ανώγεια και την Κάνδανο για κοινή διεκδίκηση, αλλά από τους κατοίκους και κάποιους τοπικούς παράγοντες που δεν δίστασαν να ρίξουν την πρόταση ακόμη και να μην κατέβουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, αν είναι να απολεσθεί η ιστορικά της περιοχής.

Η πληροφορία, που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της, ακούστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου το περασμένο Σάββατο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από το κοινό που παρακολουθούσε τις εργασίες του Σώματος.



tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου