Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Καρδιοπάθεια και σε τρίχρονα μωρά λόγω της παχυσαρκίας

Παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας ακόμα και τριών ετών, εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις καρδιοπάθειας που θα εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τους κινδύνους σε αυτά τα παιδιά.

Ερευνα που έγινε σε 16.000 ανηλίκους έδειξε ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν ενδείξεις ενός δείκτη φλεγμονής που μπορεί να θεωρηθεί προπομπός καρδιοπάθειας.

Συγκεκριμένα, το 40% των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας από τριών έως πέντε ετών είχε αυξημένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό 17% σε παιδιά της ίδιας ηλικίας που είχαν υγιές βάρος.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην επιθεώρηση
«Pediatrics», χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί πλήρως η σύνδεση αυτού του δείκτη με την εκδήλωση καρδιοπάθειας αργότερα, στην ενήλικη ζωή.

Η έρευνα, που έγινε από ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, εστίασε σε παιδιά ηλικίας από ενός έως 17 ετών.
Σε ποσοστό 70% είχαν φυσιολογικό βάρος, 15% ήταν υπέρβαρα, 11% παχύσαρκα και 3,5% πολύ παχύσαρκα.

Στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες η αναλογία αυτών που ήταν στην κατηγορία των πολύ παχύσαρκων με υψηλά επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Το CRP δείχνει την ύπαρξη φλεγμονής στο σώμα, εξαιτίας της οποίας προκαλείται, στην περίπτωση της καρδιοπάθειας, βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών.


Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου