Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

13χρονο κορίτσι πέθανε πέντε ημέρες μετά το γάμο που την ανάγκασαν να κάνει με 30χρονο.

Ένα 13χρονο κορίτσι στην Υεμένη πέθανε από κολπική αιμορραγία πέντε ημέρες μετά το γάμο που το υποχρέωσαν να κάνει με έναν 30χρονο, ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαναά.

Ο θάνατος του κοριτσιού σημειώνεται τη στιγμή που ένας νέος νόμος, ο οποίος ορίζει τα 17 χρόνια ως κατώτερη ηλικία γάμου για ένα κορίτσι, αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην Υεμένη, με τις γυναικείες οργανώσεις να τον υποστηρίζουν και τους ισλαμιστές και τους συντηρητικούς να είναι αντίθετοι.

Σε ανακοίνωσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση Αλ-Σακάεκ, τονίζει ότι βάσει του ιατροδικαστικού πορίσματος, η μικρή Ελάμ Μάχντι αλ-Ασι, από την επαρχία Χάτζα, βορειοδυτικά της Σαναά, πέθανε στις 2 Απριλίου εξαιτίας «κολπικής αιμορραγίας»

Ο γάμος της 13χρονης με τον 30χρονο έγινε στις 29 Μαρτίου στο πλαίσιο του «γάμου με ανταλλαγή» που ισχύει στην Υεμένη βάσει του οποίου οικογένειες ανταλλάσσουν νεαρά κορίτσια για γάμο. Δηλαδή, η αδελφή του γαμπρού δίδεται από την οικογένειά της για να παντρευτεί έναν άνδρα από την οικογένεια της νύφης.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, «το κοριτσάκι ήταν θύμα αυτών που παίζουν με τη ζωή των παιδιών στην Υεμένη».

Ο γάμος μικρών κοριτσιών είναι σύνηθες φαινόμενο στην Υεμένη. Ο νόμος που ορίζει την κατώτερη ηλικία για γάμο στα 17 χρόνια για τα κορίτσια και στα 18 για τα αγόρια ψηφίστηκε πέρυσι. Ομως βουλευτές πολλών πολιτικών κομμάτων ζήτησαν από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου την επανεξέτασή του, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή του.

Τον Σεπτέμβριο, ένα κοριτσάκι 12 ετών πέθανε ενώ έφερνε στον κόσμο το πρώτο του παιδί. Ηταν μια από τις πολλές «νύφες του θανάτου», που εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν καν μπουν στην ήβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου