Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σε κινητοποιήσεις οι δικηγόροι των Χανίων

Με κινητοποιήσεις αναμένεται να αντιδράσουν οι δικηγόροι των Χανίων μετά την γνωστοποίηση πως το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε την κατάρτιση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση τεσσάρων νέων εφετείων στην χώρα, μεταξύ των οποίων και εφετείου στο Ηράκλειο και πως το Προεδρικό Διάταγμα θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ.Δημήτρης Ποντικάκης «δεν μπορεί να περάσει το Προεδρικό Διάταγμα διότι δεν υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις.


Το γενικό λογιστήριο του κράτους έχει αποφανθεί αρνητικά σε ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για το εάν υπάρχει δυνατότητα ιδρύσεως των τεσσάρων Εφετείων, επομένως κατά την άποψή μου το ΣτΕ δεν μπορεί να εγκρίνει το διάταγμα.

Όμως εκτός από αυτό, εμείς διαμαρτυρόμαστε έντονα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση για την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία όλης της Κρήτης με το να δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να διασπαστεί το Εφετείο Κρήτης. Νομίζω ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να σταθεί στα προβλήματα της Δικαιοσύνης η οποία έχει πιάσει πάτο. Το θέμα δεν είναι το αν θα γίνουν νέα Εφετεία αλλά το πώς θα διατηρήσουμε τα υπάρχοντα. Είναι δραματική η κατάσταση, δεν υπάρχουν δικαστές, δεν υπάρχουν αίθουσες, δεν υπάρχουν γραμματείς και αντί να βοηθηθεί η Δικαιοσύνη να ξεπεραστούν τα προβλήματα η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα ιδρύσει νέα Εφετεία τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι αναγκαία...»
Μάλιστα ο κ.Ποντικάκης τονίζει πως εάν ιδρυθεί δεύτερο Εφετείο στην Κρήτη, είναι βέβαιο πως μετά από λίγα χρόνια θα καταργηθεί το ένα από τα δύο λόγω των οικονομικών προβλημάτων. «Είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι εάν διασπαστεί το Εφετείο, σε δύο-τρία χρόνια θα έρθει μια κυβέρνηση η οποία θα ενοποιήσει τα Εφετεία, όπως έγινε και στην Γαλλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κόστος. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι εάν γίνει νέο Εφετείο τότε κάποια στιγμή θα κλείσουν το Εφετείο Κρήτης στα Χανιά και θα μείνει μόνο στο Ηράκλειο. Πρέπει όλοι οι φορείς να αντιδράσουμε κάθετα....»

Πάντως οι δικηγόροι των Χανίων αναμένεται ταυτόχρονα με την ενημέρωση των φορέων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και πιθανότατα σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και την Τρίτη 13 Απριλίου στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

ΝΑΠ.Σ. - "Νέος Κύρηκας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου