Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ημέρα γιορτής των τσιγγάνων(Ρόμα) η σημερινή

Η 8η Απριλίου είναι μέρα γιορτής για το Έθνος των Ρόμα, τους τσιγγάνους όλου του κόσμου με παρελάσεις πορείες και συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 150 πόλεις του κόσμου, σε ανάμνηση του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στι 8/4/1971 στο οποίο τέθηκαν οι βάσιε για τα δικαιώματά τους από την διεθνή κοινότητα.
Οι Τσιγγάνοι αυτοαποκαλούνται Ρόμα και είναι ένα έθνος περίπου 15.000.000 ανθρώπων.
Οι Ρόμα, είναι ένα έθνος χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

Η γλώσσα των Ρομά, η Ρομανί ή Ρομανές, συγγενεύει με τις διάφορες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας ιδιαίτερα με την γλώσσα Πουντζάμπι της Βόρειας Ινδίας. Στις διάφορες περιοχές που κατοικούν Ρομ έχουν διαμορφωθεί πολλές τοπικές διάλεκτοι, επηρεασμένες από τις τοπικές γλώσσες.

Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν μεταξύ 8 και 10 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως. Όμως στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο τρίτος σε αριθμό πληθυσμός Τσιγγάνων στη Δυτική Ευρώπη.

Οι έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία πανελλήνια (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα με τον τίτλο "Ασπίδα-Ρομ" (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου