Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έλεγχος για πρωτοδίκη της Κρήτης

Τα ονόματα δεκάδων πολιτών, επιχειρηματιών αλλά και κρατικών λειτουργών αναφέρονται στις πολύωρες συνομιλίες των μελών του συνδικάτου του εγκλήματος των «16» που συνελήφθησαν πρόσφατα για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Από την παρακολούθηση που έκανε σχεδόν τρεις μήνες η ΕΥΠ με το βαλιτσάκι πολλαπλής συνακρόασης, συγκεντρώθηκαν εκατό περίπου cd καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, στις οποίες εκτός των προσώπων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι όντως είχαν σχέση με τους 16 κατηγορούμενους, υπάρχει και μια σειρά άλλων ατόμων που ακούγονται είτε με το πραγματικό τους όνομα και ιδιότητα είτε κωδικοποιημένα.
Τόσο οι αστυνομικές όσο και οι δικαστικές αρχές, με διακριτικότητα ερευνούν ένα προς ένα τα πρόσωπα αυτά και τι ρόλο μπορούν να έχουν παίξει στην δράση των μελών του συνδικάτου.

Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που υπηρετούν την δικαιοσύνη και είτε κατονομάζονται είτε φωτογραφίζονται στη διάρκεια συζητήσεων των κατηγορουμένων, και η σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ τους.

Βέβαια, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να εμπλέκονται πρόσωπα καθ’ όλα ανυποψίαστα στις συνομιλίες των «16» οι οποίοι τα αναφέρουν άλλοτε για λόγους εντυπωσιασμού και άλλοτε προκειμένου να «πουλήσουν» εκδούλευση στους συνομιλητές-συγκατηγορούμενους τους.

Μεταξύ των λειτουργών της δικαιοσύνης, των οποίων τις ενδεχόμενες σχέσεις με τον ισοβίτη Παναγιώτη Βλαστό ερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι και Πρωτοδίκης που υπηρετεί στην Κρήτη. Ο συγκεκριμένος δικαστής φωτογραφίζεται από τον διευθυντή των φυλακών Αγιάς Μιχάλη Κυριακάκη σε συνομιλία του με την σύζυγο του Βλαστού, η οποία με την σειρά της μεταφέρει την συζήτηση αυτή στον έγκλειστο σύντροφό της. Στην συνομιλία, ο Κυριακάκης φέρεται να συνάντησε και να συνέφαγε με την πρωτοδίκη, έχοντας μαζί του την Χήρα (σύζυγο Βλαστού), σε επίσκεψη της τελευταίας στην Κρήτη.

Το γεγονός ότι η σύζυγος βαρυποινίτη συναντήθηκε με τον δικαστή μέσω του διευθυντή των φυλακών Αγιάς, που έχει τεθεί ήδη σε αργία μετά τις εις βάρος του αποκαλύψεις για εξυπηρετήσεις στον Βλαστό επ’ αμοιβή, δεν μπορούσαν να αφήσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης αδιάφορο, για τον λόγο αυτό και ζήτησε την έρευνα. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πρωτοδίκης δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον βαρυποινίτη και κατά κοινή ομολογία μέχρι σήμερα ασκεί τα καθήκοντα του με απόλυτη ευσυνειδησία.

Η συνάντηση των τριών πιθανόν να έγινε, όμως δεν είναι καθόλου παράδοξο ο Μιχάλης Κυριακάκης να μην αποκάλυψε στον πρωτοδίκη την ταυτότητα της κυρίας που τον συντρόφευε στο γεύμα. Ο υπερφίαλος διευθυντής των φυλακών Αγιάς δεν αποκλείεται, προκειμένου να αποσπάσει χρηματικό ποσόν από το ζεύγος Βλαστού, να ήθελε να δείξει στην Χήρα ότι στις υψηλές του γνωριμίες συγκαταλέγεται και ο παραπάνω δικαστής έτσι ώστε να γίνουν πιστευτές οι υποσχέσεις που της έδινε για την μεταγωγή του Παναγιώτη Βλαστού στις φυλακές Αλικαρνασσού από τις φυλακές Τρικάλλων.

Για τους ίδιους λόγους, ερευνάται και η σχέση δικαστικού υπαλλήλου με άλλον κατηγορούμενο, μέλος της ομάδας των 16 που φέρεται να είχε υποσχεθεί βοήθεια στον Βλαστό για την μεταγωγή του. Ο δικαστικός υπάλληλος, που είναι και μέλος του επταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, αναφέρεται στον Βλαστό από συγκατηγορούμενο του Κρητικό, ως σημαντικός παράγων και οικογενειακός του φίλος, εμφανιζόμενος μάλιστα ως μέλος της επιτροπής κρίσεων των Δικαστικών, δηλαδή ως Αρεοπαγίτης.

Η συγκεκριμένη συνομιλία που έγινε στις 8 Ιουνίου, δεν έχει απομαγνητοφωνηθεί πλήρως, άγνωστο γιατί, αλλά καταγράφεται στην έκθεση απομαγνητοφώνησης ως εξής: «Ο Μ. έχει κάποιον Κ.Γ. ο οποίος είναι κολλητός του πατέρα του και είναι στην επιτροπή κρίσεων των Δικαστικών και του μίλησε για την υπόθεση του Βλαστού. Ο Κ.Γ. τον διαβεβαίωσε ότι μετά τις 28-9-2009 θα μπορέσει να τον βοηθήσει, γιατί το καλοκαίρι είναι νεκρή περίοδος. Ο Πανάγος ρώτησε την Έλλη(Πούλιου) γι’ αυτόν και εκείνη είπε πως είναι μεγάλο κεφάλι ο Κ.Γ. κι ότι θα τον βοηθήσει...».

Από την δημοσιογραφική έρευνα πάντως, δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιος με αυτό το όνομα στην επιτροπή κρίσεων των Δικαστικών. Αντίθετα, πρόσωπο που φέρει το όνομα Κ.Γ. υπάρχει στο επταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, κάτι όμως τελείως διαφορετικό. Πολύ πιθανόν και σε αυτή την περίπτωση ο εμπλεκόμενος να έχει πλήρη άγνοια για όσα συζητούσαν εν ονόματί του ο Βλαστός με τον Κρητικό φίλο του.

''Ρεθυμνιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου