Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Η έρημος της Σαχάρας πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων.

Η κατασκευή σταθμών ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα αποτελεί μία πολύ παλιά ιδέα: ως θεωρία συνδυάζεται συνήθως με θεωρίες κατασκευής τεραστίων καλωδιακών δικτύων HVDC, μέσω των οποίων ο ηλεκτρισμός θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.

Αν και η θεωρία φαίνεται εκ πρώτης όψεως καλή, στην πράξη χώλαινε, λόγω υψηλού κόστους. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την προώθηση των «πράσινων» πηγών ενέργειας έχουν τραβήξει ξανά το ενδιαφέρον πίσω στη Σαχάρα, ως μία περιοχή (έκτασης ανάλογης της Αυστρίας) η οποία, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει τεράστιες κατοικημένες εκτάσεις.
Σχετική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από την εταιρεία Munich Re, η μεγαλύτερη εταιρεία επανασφάλισης στον κόσμο, η οποία ανέλαβε να ενώσει 20 άλλες εταιρείες- κολοσσούς (συμπεριλαμβανομένων των Siemens, RWE, E.ON, Deutsche Bank) με σκοπό τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας ονόματι Desertec. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Desertec θα κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο δίκτυο σταθμών παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Αφρική και την Αραβία, τους οποίους θα συνδέσει με την Ευρώπη.

Οι σταθμοί αυτοί θα είναι «ηλιοθερμικοί» αντί για τους «συμβατικούς» σταθμούς ηλιακής ενέργειας, οι οποίοι χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά. Κοινώς: αντί να μετατρέπουν άμεσα την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό, χρησιμοποιώντας πανάκριβα συστήματα, αξιοποιούν πληθώρα φτηνών καθρεπτών, οι οποίοι κατευθύνουν τις ακτίνες φωτός σε βραστήρες με νερό. Ο ατμός που παράγεται τροφοδοτεί τουρμπίνες.

Σκοπός της Munich Re, όπως είπε ο Πέτερ Χόππε, επικεφαλής του τμήματος «γεωλογικών ρίσκων» είναι η μείωση των επιπτώσεων της διεθνούς αύξησης της θερμοκρασίας: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το χώρο με τον οποίο ασχολούμαστε κυρίως ως εταιρεία: αυτόν των φυσικών καταστροφών». Κατά το Χόππε, η εταιρεία ευελπιστεί ότι η εμφάνιση της ηλιακής ενέργειας στην «αρένα» της παραγωγής ενέργειας θα σταματήσει, ή έστω θα καθυστερήσει την επικίνδυνη αυτή διαδικασία.

Από επενδυτικής πλευράς, το όλο σχέδιο θα δημιουργούσε πάρα πολλές ευκαιρίες και θα λειτουργούσε ευεργετικά για των τομέα των εφευρέσεων/ καινοτομιών, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους της, παραγόμενης ηλιακά, ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, ο φτηνότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτή με την καύση άνθρακα - ωστόσο, η ηλιοθερμική μέθοδος (εν αντιθέσει με αυτήν την χρήσης φωτοβολταϊκών) φαίνεται πλήρως ικανή να «εκθρονίσει» τον άνθρακα, ειδικά μετά από τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Το όλο σχέδιο μετατροπής της Σαχάρας σε έναν τεράστιο σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού εκτιμάται ότι θα κοστίσει 400 δισεκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει 40 χρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η κατασκευή αρκετών σταθμών για να ικανοποιήσουν το 15% των ενεργειακών απαιτήσεων της Ευρώπης μέχρι το 2050.

''Καθημερινή''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου