Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Συνέδριο "εν πλω" 400 Κρητικών της Αμερικής

Ένα ξεχωριστό «θαλασσινό δρόμο» που θα τους φέρει ανάμεσα στις ρίζες τους, ανοίγουν οι Κρητικοί της Αμερικής.
Η Παγκρητική Ένωση, που αποτελεί και την ισχ
υρότερη οργάνωση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 41ου συνεδρίου της, στέλνει ανοικτό προσκλητήριο στους ετέρους Κρήτες ομογενείς της μακρινής Ηπείρου, δίνοντας μάλιστα έμφαση στις νεαρές ηλικίες.
Το πλωτό συνέδριο, που θα συνδυαστεί με επίσκεψη στη γενέτειρα Κρήτη και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ξεκινάει αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου, έχοντας διάρκεια μια εβδομάδα. Η έναρξή του θα κηρυχθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με το πλοίο των απόδημων Κρητών να ανοίγει τα πανιά του από την Αθήνα. Εκεί, οι Κρητικοί της Αμερικής έχουν κλείσει το ραντεβού τους για ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις για τους παλιούς και γνωριμίας για τους νέους, έχοντας σαν πρώτο προορισμό τους το Ηράκλειο.
Λίγο πριν αρχίσει η πρωτοποριακή κρητική Οδύσσειά τους, όπως χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές το ταξίδι τους θα επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αφού ξεναγηθούν στην Ακρόπολή θα σαλπάρουν με το κρουαζιερόπλοιο AEGEAN PERLA για το Κρητικό Πέλαγος.
Το πρωί του Σάββατου 18 Ιουλίου αναμένονται στο Ηράκλειο και αμέσως θα μεταβούν στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά για τη δοξολογία, παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Παράλληλα με το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί σειρά άλλων εκδηλώσεων μεταξύ άλλων δεξίωση -γεύμα προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηρακλείου, ξενάγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Μινωικός πολιτισμός» της Νεολαίας στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και ψυχαγωγικό πρόγραμμα από τη νεολαία στο κρουαζιερόπλοιο. Επίσης διοργανώνουν βραδιά απονομής του «Βενιζελείου βραβείου».
Την επόμενη ημέρα θα αναχωρήσουν για τη Σητεία, θα παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εν πλω, θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης, θα επισκεφθούν την ιστορική Μονή Τοπλού και αφού δεξιωθούν τους φορείς της πόλης θα ανοίξουν τα πανιά τους για την Αλεξάνδρεια. Εν πλω προς την Αλεξάνδρεια θα παρακολουθήσουν τη συναυλία-πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Τραγουδώντας με τα άστρα».
Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα αφιχθούν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και αμέσως θα επισκεφθούν το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ύστερα από την περιοδεία στα αξιοθέατα της πόλης και επίσκεψη στην ιστορική βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, θα παραθέσουν επίσημο δείπνο στο κρουαζιερόπλοιο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.
«Νόστος, η αγάπη του ξενιτεμένου», είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα παρακολουθήσουν εν πλω, αναχωρώντας την ίδια ημέρα από την Αρχαία Ελληνική Πόλη για τα Χανιά, όπου θα συνεχιστούν και την Τρίτη οι εργασίες του συνεδρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στους τάφους των Βενιζέλων, πολιτιστική εκδήλωση στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά και παρουσίαση κρητικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.
Οι νεολαίοι θα αναχωρήσουν για τις ιστορικές τοποθεσίες: Ακρωτήρι, τάφοι των Βενιζέλων, εκκλησία του Προφήτη Ηλία, μνημείο των πεσόντων Άγγλων στρατιωτών κατά τη Μάχη της Κρήτης και άγαλμα Καγιαλέ, ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ιστορία της Κρήτης», που ετοιμάζουν οι διοργανωτές. Αφού δεξιωθούν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νομών Χανίων και Ρεθύμνου θα αποπλεύσουν για την πόλη του Ρεθύμνου. Οι νεολαίοι θα επισκεφτούν τη Μονή Αρκαδίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ατσιπόπουλο.

Το βράδυ διοργανώνεται επίσημο δείπνο-βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα της Κρήτης, όπου και θα γίνει η απονομή του βραβείου «Αριάδνη». Την επόμενη ημέρα παράλληλα με τη συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου και αυτού της Νεολαίας προγραμματίζεται περιήγηση σε μια μοναδική διαδρομή από τη Γεωργιούπολη, Πλατανιάς, λίμνη Κουρνά. Θα ακολουθήσουν οι εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑ και της Νεολαίας, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, αναχωρώντας αμέσως μετά για τον Πειραιά.



''Εφημερίδα τόλμη''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου