Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΧΑΝΙΑ:Ψαροντουφεκάς με τύχη... βουνό!

“Hταν η πιο επικίνδυνη περίπτωση που έχω αντιμετωπίσει στα τόσα χρόνια που είμαι γιατρός. Και όμως ο άνθρωπος αυτός κατάφερε, όχι μόνο να ζήσει αλλά να χαίρει άκρας υγείας και να κάνει και σήμερα ψαροντούφεκο”.
Ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Αρχοντάκης φέρνει στο νου του τα γεγονότα του Ιουνίου του 2002, όταν κλήθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του να σώσει ένα νεαρό άντρα στο κεφάλι του οποίου είχε καρφωθεί ένα
καμάκι ψαροντούφεκου.
Το καμάκι είχε καρφωθεί στο λαιμό και είχε βγει από το κρανίο περνώντας μέσα από τον εγκέφαλο!

Πριν από μερικές ημέρες ο γιατρός εξέτασε τον νεαρό για άλλη μια φορά και με ικανοποίηση διαπίστωσε πως η υγεία του έχει αποκατασταθεί πλήρως. "Το περιστατικό έγινε τον Ιούνιο του 2002. Το παιδί, που τότε ήταν φοιτητής, έκανε ψαροντούφεκο σε περιοχή του Ακρωτηρίου.
Για άγνωστο λόγο του έφυγε το καμάκι, του καρφώθηκε στο λαιμό και βγήκε από την κρανιακή κάψα.
Αυτός γονάτισε χάνοντας τις αισθήσεις του και ουσιαστικά στηρίχθηκε στο καμάκι, το οποίο είχε σκαλώσει στο βράχο. Αυτό ήταν καλό, γιατί δεν έπεσε στο νερό που στο συγκεκριμένο σημείο ήταν 15-20 πόντους.
Αν συνέβαινε αυτό θα πνιγόνταν. Εκεί έμεινε περίπου μισή μέρα, το περιστατικό έγινε μεσημέρι, μέχρι που εντοπίστηκε από μια ομάδα δυτών που ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, το οποίο και τον έφερε στο Νοσοκομείο Χανίων όταν πια είχε βραδιάσει. Βλέποντας την εικόνα αυτή όλοι έπαθαν σοκ", θυμάται ο κ. Αρχοντάκης.

Όλο σχεδόν το δυναμικό του Νοσοκομείου κινητοποιήθηκε προκειμένου να καταφέρει να σώσει τον νεαρό άντρα.
"Ευτυχώς η βέργα με το που καρφώθηκε, σφήνωσε, έκανε αιμόσταση και δεν άφησε να φύγει αίμα. Αρχικά ήλθε η πυροσβεστική και έκοψε το καμάκι, έγινε τραχειοστομία για να έχουμε ανοικτή την αναπνευστική οδό. Δεν μπορούσαμε να τον διασωληνώσουμε από το στόμα για να μην κουνήσουμε το καμάκι και πλήξει περαιτέρω τον εγκέφαλο. Εγινε τραχειοστομία και βρήκαμε την αναπνευστική οδό ώστε να του παρέχουμε αέρα.
Τον βάλαμε έπειτα στο χειρουργείο και πραγματικά κάναμε μια πολύ επικίνδυνη επέμβαση. Επειδή είχε ανοίξει η τρίαινα του καμακιού, η δελφινιέρα όπως ονομάζεται, είχε σπάσει τα κόκκαλα στο πάνω μέρος του κρανίου.
Είχαν σχηματίσει κάτι σαν τεράστιο καρούμπαλο τα κόκκαλα, τα οποία και τα αφαιρέσαμε και τραβήξαμε σιγά - σιγά τη βέργα με πολλή προσοχή. Κλείσαμε την τρύπα, τη ράψαμε, κάναμε ράμματα στον ουρανίσκο, στον φάρυγγα, μια πραγματικά επίπονη διαδικασία που κράτησε ώρες ολόκληρες".

Παρότι το καμάκι πέρασε μέσα από τον εγκέφαλο, είναι απορίας άξιο πως δεν έπληξε καίρια την υγεία του νεαρού. Σε αυτό το σημείο στάθηκε τυχερός, καθώς "με το να διεισδύσει γρήγορα και με δύναμη η τρίαινα, έφραξε τα αγγεία, θρομβώθηκαν.
Ευτυχώς δεν έπληξε κάποιο μεγάλο αγγείο που θα ήταν αδύνατο να σταματήσει η αιμορραγία".
Ο κ. Αρχοντάκης επισημαίνει πως καθοριστική ήταν η συμβολή όλης της ιατρικής ομάδας που επιλήφθηκε του περιστατικού και που έδωσε μάχη για να πάνε όλα καλά. "Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι πως δεν έπαθε τουλάχιστον μόλυνση, τόσες ώρες στον ήλιο με ανοικτό τραύμα, με τόσα μικρόβια στη βέργα.
Είναι πραγματικά δύσκολο να το εξηγήσεις. Πραγματικά όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος συνέβαλλαν στο να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ο άνθρωπος αυτός".
Εχουν περάσει 7 χρόνια από το περιστατικό και ο τότε φοιτητής είναι μια χαρά στην υγεία του χάρη στην υπερπροσπάθεια των γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων. "Πριν από μερικές ημέρες τον εξέτασα και η υγεία του έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Συνεχίζουμε να τον παρακολουθούμε, είναι μια χαρά και συνεχίζει να κάνει ψαροντούφεκο", καταλήγει ο κ. Αρχοντάκης.


Του Γιώργου Κώνστα ''Χανιώτικα νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου