Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Επίθεση Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου στις τράπεζες

Σε σφοδρή επίθεση κατά του τραπεζικού συστήματος και στο πώς αυτό λειτουργεί και αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, προχωρά με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Με πολύ σκληρό ύφος η διοίκησή του καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική των τραπεζών, που «εξακολουθούν να «στραγγαλίζουν» την αγορά με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες».
Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, απέναντι στους «μικρούς» της αγοράς, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο λυγίζουν από τις συνέπειες της ύφεσης, και την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντά
κης επισημαίνει μάλιστα ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα, επιχειρώντας να πιέσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για την αλλαγή της στάσης των τραπεζών σε τοπικό επίπεδο, πρόκειται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όπου πρόκειται να προσκαλέσει τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των τραπεζών, «και θα τους καλέσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και αν δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσουμε σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις πριν διαλύσει η αγορά».
Ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει τα εξής στην ανακοίνωσή του: «Η ελληνική οικονομία διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο, βιώνοντας μια κρίση διαρκείας, σαν απόρροια μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και λανθασμένων οικονομικών πολιτικών. Σε αυτή την κρίση, τη μεγαλύτερη ευθύνη σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, φέρουν τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα δημιουργώντας με τον ακραίο ανταγωνισμό τους τα τελευταία χρόνια, μια οικονομική "φούσκα" και παραγωγή μη υπαρκτού χρήματος, δίπλα στην πραγματική οικονομία. Τώρα μετά την κατάρρευση αυτού του ψεύτικου οικοδομήματος, και τη συμπίεση της πραγματικής οικονομίας, ζητούν όλη τη ζημιά, να την πληρώσουν οι επιχειρήσεις και καθόλου οι φυσικοί υπαίτιοι, δηλαδή οι τράπεζες.
Το οικονομικό κύκλωμα διέρχεται βίαιες συγκρούσεις, τα οικονομικά μεγέθη της οικονομίας συρρικνώνονται επικίνδυνα και η ζήτηση καταβαραθρώνεται, που σε συνδυασμό με την χαμηλή ρευστότητα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε μαρασμό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στο μάτι του κυκλώνα και βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες και οδηγούνται με μαθητική ακρίβεια στον τερματισμό της δραστηριότητας τους.
Οι τράπεζες σχεδόν όλες, τώρα στην κρίση που αυτές δημιούργησαν, έχουν κλείσει ασύστολα τους κρουνούς της χρηματοδότησης. Έχουν ανεξέλεγκτα ανεβάσει τα επιτόκια στα ύψη και έχουν αλλάξει χωρίς καμία συζήτηση προς το αβάσταχτο τους τρόπους των εμπράγματων εγγυήσεων.
Κυριολεκτικά "στραγγαλίζουν" τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας».


''tolmi.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου