Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

«Ζωντανεύει» το δεινοθήριο που έζησε πριν από εκατ. χρόνια στην Κρήτη

Το δεινοθήριο, το μεγαλύτερο θηλαστικό που έζησε στην Κρήτη, «ζωντανεύει» και πάλι στη Μεγαλόνησο. Πολύ σύντομα οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το γιγαντιαίο θηλαστικό που κυριάρχησε εκατομμύρια χρόνια πριν στην Ανατολική Κρήτη.

Τα οστά του εντοπίστη
καν πριν από μερικά χρόνια στη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή «Γκέλα» της Αγίας Φωτιάς, στη Σητεία. Πρόκειται για το εντυπωσιακότερο ίσως έκθεμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αν ληφθεί υπόψη ότι στην τελική της μορφή η αναπαράσταση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα φθάσει τα πέντε μέτρα ύψος και επτά μέτρα μήκος.
Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Ολλανδός Aart Wallen, που αναμένεται να καταπλήξει με το θεαματικό αποτέλεσμα που θα καταφέρει, αφού ζητούμενο δεν είναι μόνο το μέγεθος, αλλά και να αποδοθούν με φυσικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του θηλαστικού.
Ο σκελετός Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στη διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκε ο σκελετός του τεράστιου θηλαστικού από τη μέση μέχρι την ουρά και θραύσματα του κρανίου.
Είναι εντυπωσιακό ότι το μήκος του χαυλιόδοντα του δεινοθήριου της Κρήτης έχει μήκος 1,50 μ. Μέχρι και την ανακάλυψή του, ο μεγαλύτερος χαυλιόδοντας που είχε εντοπιστεί στην Ευρώπη ήταν 1,20 μ.

Η κατασκευή του δεινοθήριου έχει ξεκινήσει στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, με τη σύνθεση των επιμέρους τμημάτων του μοντέλου και την καλλιτεχνική του μεταμόρφωση σε ένα «πραγματικό» ζώο. Οπως αναφέρεται, το τεχνητό δέρμα που θα τοποθετηθεί στο ομοίωμα θα έχει καφέ χρώμα και ραβδώσεις.
Ο χώρος που θα τοποθετηθεί το δεινοθήριο θα αναπαριστά την περιοχή των ανασκαφών, ενώ περιμετρικά θα τοποθετηθούν τα πραγματικά οστά του θηλαστικού, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το δεινοθήριο έφθασε στην Κρήτη πιθανότατα από τη Μικρά Ασία, είτε διασχίζοντας λωρίδες ξηράς που υπήρχαν τότε στη θάλασσα είτε ακόμη και κολυμπώντας.



Εφημερίδα Εθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου