Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Πρόκληση η παρουσία ΝΑΤΟικού πλοίου στο Ηράκλειο

Εντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους του Ηρακλείου έχει προκαλέσει ο ελλιμενισμός στην πόλη του αγγλικού ελικοπτεροφόρου OCEAN, που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση «Active Endervor» στην περιοχή της Μεσογείου.

Το πλοίο βρίσκεται στο λιμά
νι από την Πέμπτη και πρόκειται να παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα.
Η
κυβέρνηση, μέσω του ΥΕΝ, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι έχει εντάξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, συνολικά τις στρατηγικές εγκαταστάσεις της χώρας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους οποίους και η ίδια συμμετέχει.
Σ' αυτό το πνεύμα, το ΥΕΝ δήλωσε ότι ο ελλιμενισμός του πλοίου έγινε για λόγους «εθιμοτυπικούς και ανεφοδιασμού».
Λόγω της παρουσίας του ΝΑΤΟικού πλοίου, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί με την παρουσία ένστολων και ένοπλων δυνάμεων του Λιμενικού που απαγορεύουν την είσοδο περαστικών στο λιμενοβραχίονα. Τα μέτρα χαρακτηρίζονται από το ΥΕΝ σαν «υποχρεωτικά και προβλεπόμενα απ' τη νομοθεσία», για λόγους «ασφάλειας και τάξης».
Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων της πόλης, πολλοί από τους οποίους ήρθαν αντιμέτωποι με τους ένστολους και οπλισμένους άνδρες του Λιμενικού, όταν τους απαγόρευσαν να διασχίσουν το μόλο. Πρόκειται για σημείο, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Ηρακλειώτες με τις οικογένειές τους, είτε για βόλτα είτε για να αθληθούν.

Σε δήλωσή του, ο Κώστας Ξυλούρης, Νομαρχιακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) δήλωσε ότι η παρουσία του πλοίου και τα μέτρα ασφαλείας «αποτελούν πρωτοφανή παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και έρχονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της πόλης μας που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις επισκέψεις τους στην πόλη αλλά και το νησί μας».
Τέλος, καλεί τις τοπικές αρχές, αλλά και τον ηρακλειώτικο λαό να αντισταθεί έμπρακτα και να απαιτήσει την απομάκρυνση του πλοίου από το λιμάνι και τη χώρα.


''Ριζοσπάστης''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου