Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Εμβόλια για τη γρίπη και στα Χανιά απο τον Σεπτεμβριο

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό τα εμβόλια πρόκειται να διατεθούν μέσω των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ έως τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή όλων των εμβολίων.
Τα παραπάνω επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας, στο περιθώριο της έναρξης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Φοιτητών Φαρμακευτικής ΕΡSΑ «Summer University», το οποίο πραγματοποιείται στα Χανιά και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βάμβουκας δήλωσε σχετικά ότι το Υπουργείο έχει παραγγείλει περίπου 4.000.000 εμβόλια τα οποία θα διατεθούν -σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό- από τα κρατικά νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία κι όχι από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως τουλάχιστον έχει αποφασιστεί προς το παρόν.

"Τα εμβόλια θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους κατά τα μέσα Ιανουαρίου", σημείωσε ο κ. Βάμβουκας, ενώ σε ό,τι αφορά τη μη εμπλοκή των φαρμακείων στη διάθεση των εμβολίων ανέφερε: "Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει το όλο σύστημα, αλλά το σημαντικό για εμάς είναι να έρθουν τα εμβόλια και να μπορέσει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να αποφύγουμε το φαινόμενο πανδημίας το οποίο φαίνεται να έρχεται. Η κατάσταση κρίνεται σοβαρή με την έννοια ότι πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός θα νοσήσει ωστόσο τα συμπτώματα μέχρι στιγμής δεν εμπνέουν πολύ μεγάλη ανησυχία. Αυτό που φοβούνται πάρα πολύ είναι η τυχόν μετάλλαξη του ιού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα".
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Φοιτητών Φαρμακευτικής ΕΡSΑ «Summer University», που διοργανώνει στα Χανιά η Επιστημονική Εταιρεία Ελλήνων Φοιτητών Φαρμακευτικής, με την ευγενική χορηγία της Νομαρχίας Χανίων και του ΕΟΤ.
Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής που είναι η ηλιοπροστασία και ο καρκίνος του δέρματος.
Στη χθεσινή εκδήλωση, που έγινε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και πραγματοποιήθηκε στον χώρο του δημοτικού κινηματογράφου στον Κήπο και περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα, παραβρέθηκαν 220 φοιτητές φαρμακευτικής απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στον χαιρετισμό του ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, καλωσόρισε τους φοιτητές, τους ευχήθηκε καλή διαμονή και καλά αποτελέσματα στο συνέδριό τους και παράλληλα συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στα Χανιά υπογραμμίζοντας ότι "είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας να γίνονται σημαντικές εκδηλώσεις στα Χανιά καθώς μέσα από αυτές προβάλλεται ο τόπος μας".
Ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, αφού καλωσόρισε τους φοιτητές τόνισε σχετικά ότι εκδηλώσεις όπως το συνέδριο αυτό αφενός προβάλλουν τα Χανιά αλλά αφετέρου προσφέρουν και στην κοινωνία.
Τέλος, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου «Summer University», Νίκος Μάρακας, δήλωσε: "Το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό διότι πραγματεύεται ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία, δηλαδή τον καρκίνο του δέρματος, τη σημασία της ηλιοπροστασίας και το μελάνωμα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για την προβολή της πόλης των Χανίων γιατί έχουμε καλεσμένους από 23 χώρες της Ευρώπης νέους φοιτητές της φαρμακευτικής και επιστήμονες οι οποίοι έχουν έρθει για να γνωρίσουν τον τόπο μας".
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από καθηγητές από την Αθήνα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Δεν πάσχουν
από τον ιό
Δεν πάσχουν ευτυχώς από τον ιό της γρίπης των χοίρων τρία άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν αυτές τις ημέρες στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, με συμπτώματα της ασθένειας. Χθες το απόγευμα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα από εξειδικευμένα εργαστήρια σύμφωνα με τα οποία ούτε η 25χρονη Αμερικανίδα ούτε ένα 7χρονο αγόρι Αμερικανικής υπηκόοοτητας, όπως επίσης και ένας 64χρονος πάλι Αμερικανός, πάσχουν από τον ιό της γρίπης των χοίρων. "Είναι θετικό ότι όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής από το Νοσοκομείο Χανίων ήταν αρνητικά σε ό,τι αφορά τη γρίππη των χοίρων", δήλωσε ο διοικητής του ιδρύματος κ. Δανδουλάκης. Για εξέταση έχουν σταλεί δείγματα επίσης από έναν 34χρονο Χανιώτη, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης. Ο 34χρονος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Αυστρία και Ισπανία. Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

''Χανιώτικα νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου