Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Εφικτή η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων έως και 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Η EYPΩΠAΪKH Επιτροπή έδωσε χθες το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Eτσι, μέχρι τα τέλη του 2010 θα είναι δυνατή η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ύψους έως 500.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα χρηματοδότησης λόγω πιστωτικής στενότητας.
Κατά την Επιτροπή, το προσωρινό αυτό καθεστώς πληροί τους όρους του σημερινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, το οποίο παραχωρεί στα κράτη - μέλη πρόσθετα περιθώρια λήψης μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση κατά την παρούσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι το εν λόγω καθεστώς έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα πριν από την 1η Ιουλίου 2008. Κατά συνέπεια, είναι συμβατό με το άρθρο 87 παράγραφος 3 της Συνθήκης που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων με σκοπό την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους - μέλους.

Πρόκειται για το τρίτο ελληνικό μέτρο που εγκρίνεται βάσει του προσωρινού πλαισίου με σκοπό την άρση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία. Τα άλλα δύο είναι ένα προσωρινό καθεστώς που προβλέπει την παροχή επιδοτούμενων κρατικών εγγυήσεων και ένα προσωρινό καθεστώς το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή μειωμένων επιτοκίων.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Νέλι Κρους δήλωσε: "Το ελληνικό καθεστώς θα συμβάλει στην άμβλυνση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, χωρίς όμως να προκαλέσει αθέμιτες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό".
Εξπρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου