Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Σύσκεψη του Δ.Σ. των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την νέα γρίπη ζητά η Νομάρχης Ηρακλείου

Την άμεση σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, για το θέμα της νέας γρίπης Α – Η1Ν1, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ε.Ν.Α.Ε. η Νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη .

Στην επιστολή της η κ. Σχοιναράκη επισημαίνει:
''Με αγωνία παρακολουθούμε καθημερινά, χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, τις συνεχείς εξελίξεις γύρω από το θέμα της γρίπης Α - Η1Ν1. Ο μηχανισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι συνεχώς αυξανόμενος, ενώ επιτείνεται η ανησυχία των πολιτών της χώρας μας.
Ιδιαίτερα ο Νομός Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη, αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου, λόγω του έντονου τουριστικού ρεύματος που δέχεται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Με δεδομένα τα παραπάνω διαπιστώνουμε την έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού με συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την κεντρική εξουσία, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι τώρα το θέμα αντιμετωπίζεται μόνο μέσω δηλώσεων κεντρικών παραγόντων με παρουσίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επιτείνουν την αγωνία των πολιτών.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων κατά τη νέα σχολική περίοδο και της θωράκισής τους με μέτρα για την προστασία των μαθητών από τη νέα γρίπη. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι την ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Παιδείας μεταθέτει με δηλώσεις του το πρόβλημα των σχολικών μονάδων σε σχέση με το θέμα της νέας γρίπης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας να το αντιμετωπίσουν.



Αγαπητοί συνάδελφοι.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα όλα τα θέματα και το ίδιο θα πράξουν και τώρα αν τους ζητηθεί. Είναι, ωστόσο, γνωστά τα προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ειδικά στον τομέα της δημόσιας υγείας, με ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο, χωρίς πόρους και με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Για παράδειγμα με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό στο Νομό μας όταν εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει σχολίατρος και όλη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διαθέτει ένα μόνο γιατρό;

Θεωρώ ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή τακτική της να μετατοπίζει τις ευθύνες, όταν αδυνατεί να χαράξει ενιαίο, προγραμματισμένο και σοβαρό σχεδιασμό. Είναι γνωστό το παράδειγμα της συντήρησης του οδικού δικτύου, όπου ενώ μας έδωσαν την αρμοδιότητα, ωστόσο δε μας έδωσαν και τους αντίστοιχους πόρους. Κάτι ανάλογο πιστεύω ότι επιχειρείται και τώρα να γίνει με το σοβαρό θέμα του ιού της νέας γρίπης και να μεταφερθούν οι ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος πιστεύω ότι πρέπει να απασχολήσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ν.Α.Ε. το παραπάνω θέμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου