Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Παραίτηση Χρήστου Μελά από το "τιμόνι" του ΠΑΓΝΗ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ταυτόχρονα, οι διοικητές των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου, έχουν υποβάλει, για διαφορετικούς λόγους, την παραίτησή τους στο υπουργείο Υγείας, κατάσταση η οποία προκαλεί μια άνευ προηγουμένου «ρευστότητα» στα δύο νοσοκομεία, στην τοπική κοινωνία και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Η επιβεβαίωση ότι, από τις 10 Ιουλίου, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Χρήστος Μελάς έχει υποβάλει αίτηση παραίτησης πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν έχει προηγηθεί κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο να αιτιολογεί την εν λόγω κίνηση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διοικητή του Βενιζελείου, Μανόλη Ντουρουντάκη, με την υπόθεση θανάτου της Μ. Θεοδοσάκη.

Ο κ Μελάς μιλώντας στην «Τ» επιβεβαιώνει τα περί παραιτήσεώς του, επικαλείται «προσωπικούς λόγους» και αποσυνδέει την κίνησή του από την εσωτερική αναστάτωση που προκλήθηκε στο ΠΑΓΝΗ, μέσα Ιουνίου, μετά την κάθοδο του υπουργού και την περιβόητη ρήση περί «τρωκτικών και πιράνχας στο σύστημα προμηθειών».
Εν τω μεταξύ πληροφορίες χθες ήθελαν το διοικητή του Βενιζελείου Μ. Ντουρουντάκη να έχει ανακαλέσει την παραίτησή του. Ο ίδιος ερωτώμενος επ' αυτού από την «Τ» είπε «ουδέν σχόλιο», αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, στον οποίο ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότητα για το διορισμό και την παύση διοικητών νοσοκομειακών ιδρυμάτων, δεν υπήρχε έως και χθες αντίδραση για καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Παραίτηση
Πίσω από τους «προσωπικούς λόγους» που επικαλείται ο κ. Μελάς, δεν είναι λίγοι όσοι διαβάζουν στην απόφασή του να εγκαταλείψει τη διοικητική του θέση, την πεποίθησή του ότι έχει ολοκληρώσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα, που ο ίδιος προσωπικά είχε θέσει. Άποψη την οποία δεν συμμερίζεται το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο με χθεσινή του ανακοίνωση προχωρά σε ευθεία επίθεση στο πρόσωπό του, χρεώνοντάς του ότι «τέσσερα και πλέον χρόνια στη διοίκηση του νοσοκομείου εξακολουθεί να κάνει διαπιστώσεις». Απαντώντας μέσω της «Τ» στο σωματείο, ο κ. Μελάς κάνει λόγο για «απαράδεκτη» στάση εκ μέρους τους καθώς, όπως υπογραμμίζει, είναι εις γνώσιν τους τα περί παραίτησής του, και απαριθμεί τους επιχειρησιακούς στόχους τους οποίους έχει φέρει εις πέρας.
Απάντηση Μελά
«O σχεδιασμός και η υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου, το οποίο έχει επιτελεστεί έπειτα από επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ειδικότερα σε τομείς που από ετών επιχειρούντο ανεπιτυχώς, όπως το κλείσιμο του αποτεφρωτήρα, η διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, η εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, η κατασκευή νέου κτιρίου τμήματος επειγόντων περιστατικών, η δημιουργία ορόφου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική, η δημιουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ, ο ξενώνας "Ηλιαχτίδα" κ.ά., το οποίο και μόλις ολοκληρώθηκε, διαψεύδει κατηγορηματικά τους εμπνευστές της επιστολής. Για άλλη μια φορά επιχειρείται, με απόλυτα μηδενιστικές προσεγγίσεις, να εξυπηρετήσουν γνωστές στους ίδιους σκοπιμότητες, δίχως ουδέποτε να έχουν υποβάλει προτάσεις ή θέσεις. Δίχως να έχουν στηρίξει τη λειτουργία του νοσοκομείου επιδίδονται συστηματικά στην αμαύρωση των πάντων, σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία το νοσοκομείο άντεξε, παρουσιάζοντας όχι μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και τα λιγότερα προβλήματα, τις μικρότερες οφειλές και τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε σχέση με όλα τα αντίστοιχης δυναμικότητας νοσοκομεία». Οι εμπνευστές της επιστολής γνωρίζουν καλά», αναφέρει στην «Τ» ο κ. Μελάς, ο οποίος συμπληρώνει ότι «όσο για τις ευθείες βολές στο πρόσωπό μου να υπενθυμίσω απλά ότι ο Κολοκοτρώνης, αγράμματος άνθρωπος, έλεγε "την ακακία δεν την πετροβολά κανείς γιατί δεν κάνει καρπούς, το καρποφόρο δέντρο πετροβολάνε". Η στάση τους, πέραν των παραπάνω, είναι και απαράδεκτη διότι γνωρίζουν καλά ότι από 6 Ιουλίου, για προσωπικούς λόγους, έχω υποβάλει στον υπουργό την παραίτησή μου».

Εφημερίδα Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου