Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ψηφιακό βίντεο από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA παρουσίασε σήμερα, με την ευκαιρία της 40ής επετείου από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, τα βίντεο από την αποστολή του «Απόλλων 11», βάζοντας τέλος στις φήμες ότι έχει χάσει τις αυθεντικές εικόνες από την προσελήνωση.

Οι εικόνες, που αποκαταστάθηκαν ψηφιακά από τη χολιγουντιανή εταιρεία Lowry Digital, δείχνουν με πολύ καλύτερη ανάλυση τις σκηνές που είδε ζωντανά όλος ο πλανήτης στις 20 Ιουλίου 1969, όπως τον Νιλ Άρμστρονγκ να κατεβαίνει από τη σκάλα της σεληνακάτου. Φαίνονται ακόμη ο Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν ενώ καρφώνουν την αμερικανική σημαία στο έδαφος της Σελήνης.

Επί τρία χρόνια η NASA έψαχνε τα παλιά, αναλογικά βίντεο στα αρχεία της και διαπίστωσε ότι ορισμένα από αυτά είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί και έφεραν πλέον μεταγενέστερες εγγραφές.

Ο Ρίτσαρντ Νάφζγκερ, ο μηχανικός της NASA που ανέλαβε να αποκαταστήσει τις εικόνες των 3,5 ωρών που κατέγραψαν οι αστροναύτες του «Απόλλων 11» στη Σελήνη, χρειάστηκε να στραφεί σε πολλές κατευθύνσεις για να ανασυντάξει την αρχική καταγραφή.

Όπως είπε ο ίδιος, βρήκε στο CBS του Χιούστον εικόνες καλής ποιότητας που είχαν μεταδοθεί την εποχή εκείνη, ζωντανά, από τη NASA στο τηλεοπτικό κανάλι. Εντοπίστηκε επίσης ένα αντίγραφο που είχε γίνει από τη NASA στην Αυστραλία.

Οι αποκατεστημένες εικόνες φαίνονται πολύ πιο καθαρές και λεπτομερείς απ' ότι το βίντεο που είχε μεταδοθεί το 1969 στην τηλεόραση.

Ο Νάφζγκερ διευκρίνισε ότι η διαδικασία της αποκατάστασης συνεχίζεται και είπε ότι ολόκληρη η ταινία θα είναι διαθέσιμη για το κοινό τον Σεπτέμβριο.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου