Με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μέσω όμως σημαντικών προσφορών, προσπαθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες να αντιμετωπίσουν την φετινή τουριστική κρίση.
Οι εκτιμήσεις ότι η κατάσταση τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο θα ήταν διαφοροποιημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες διαψεύδονται αφού η μείωση των κρατήσεων εξακολουθεί να είναι της τάξης του 20% και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα περισσότερο σχετικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε το επόμενο διάστημα.
Οι μεγαλύτερες παραδοσιακές αγορές, αυτές της Κεντρικής Ευρώπης όπως Αγγλία-Γερμανία, που έδιναν στην Κρήτη την διαφορά σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, εμφανίζουν απροθυμία την φετινή περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ολοκληρωμένη εικόνα από τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου δεν υπάρχει ούτε για το υπόλοιπο του Ιουλίου ούτε για τον Αύγουστο αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι «δέσμια» των τουριστικών πρακτορείων, δεν έχουν στοιχεία κρατήσεων όπως στο παρελθόν καθώς αυτές διαμορφώνονται πλέον ανά εβδομάδα και είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που γίνεται μεταξύ ξενοδοχείου-πράκτορα μέσω πακέτων προσφορών με σημαντικές εκπτώσεις.
Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει και όσο και αν προσπαθούν να αντισταθούν τα ξενοδοχεία στις πιέσεις για προσφορές, αναγκάζονται τελικά να υποκύπτουν προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανά» και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, όπως επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου ξενοδόχων Μανώλης Τσακαλάκης. Πάντως, ικανός αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων φαίνεται να εργάζεται με μειωμένο ωράριο.
Έτσι, στο 20%της μείωσης των κρατήσεων αν προστεθεί και ένα ποσοστό έκπτωσης 20% στην καλύτερη περίπτωση (η έκπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη πολλές φορές), γίνεται αντιληπτή η συνολική μείωση του τουριστικού εισοδήματος για τον νομό την φετινή χρονιά.
Μικρές είναι οι προσδοκίες για αναστροφή του κλίματος από τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς λίγοι μέχρι στιγμήν είναι οι Έλληνες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις.
Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται πολύ μεταξύ μεγάλων και μικρών ξενοδοχείων, πλήττονται εξ ίσου από την φετινή κρίση με μικρές αποκλίσεις.
Η πολιτεία ελάχιστα φαίνεται να βοήθησε ώστε να αναστραφεί ένα κομμάτι τουλάχιστον του αρνητικού κλίματος. «Η υφιστάμενη κατάσταση διαφαινόταν και είχε προβλεφθεί προ πολλών μηνών λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Τα μέτρα που εξήγγειλε στα τέλη του χειμώνα η κυβέρνηση εφαρμόστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, όσα εφαρμόστηκαν, και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής ξεκίνησε μόλις τον Μάιο» τόνισε ο κ. Τσακαλάκης.
Το πρόβλημα όπως είναι αυτονόητο, δεν αφορά μόνο τις ξενοδοχειακές μονάδες, μικρές ή μεγάλες, αλλά μεταφέρεται και σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού που βλέπουν τους τζίρους τους να εμφανίζουν επίσης σημαντική πτώση σε σχέση με παρελθούσες τουριστικές περιόδους.
''Ρεθυμνιώτικα νέα''
Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου