Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΓΝΗ: Στη Βουλή οι καταγγελίες για τους διπλοθεσίτες γιατρούς.

Μετά τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, τη σκυτάλη παίρνουν επιθεωρητές υγείας που βάζουν στο στόχαστρο της έρευνάς τους το ΠΑΓΝΗ και τις καταγγελίες για τις διπλοθεσίες πανεπιστημιακών γιατρών και τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Το θέμα, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.
Τη δέσμευση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Ξενογιαννακοπούλου,
για άμεση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων διπλής απασχόλησης πανεπιστημιακών γιατρών στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Στρατάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης είχε επισημάνει την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα τελευταία χρόνια, με την πλήρη εμπορευματοποίησή του και την άνθιση της διαφθοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρίσης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας είναι και το φαινόμενο της διπλής απασχόλησης, που έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ έχει επικριθεί έντονα και από τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών που πιστεύουν ότι η ιατρική είναι λειτούργημα.
Απαντώντας στην Ερώτηση του κ. Στρατάκη, η Υπουργός κα. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί συνέπεια των κυβερνητικών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου και την επιβάρυνσή του με τεράστιο κόστος.

Όπως επεσήμανε, έχει δοθεί εντολή στον Γενικό Επιθεωρητή Υγείας να διερευνήσει τις παρανομίες, η αντιμετώπιση των οποίων θα είναι παραδειγματική.
«Η προσπάθεια αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του Υπουργείου για επείγουσα αναβάθμιση του ΕΣΥ», σημείωσε η Υπουργός.
Επίσης, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει από το νόμο 2889/2001, δίνεται η δυνατότητα σε πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και μονάδες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε χώρο εκτός νοσοκομείου, με δική τους πρωτοβουλία και ευθύνη. Όμως, αυτή η δραστηριότητα είχε δοθεί μόνο σε πανεπιστημιακούς γιατρούς νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Από τη δική του πλευρά, ο κ. Στρατάκης ευχαρίστησε την Υπουργό για την τοποθέτησή της, η οποία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση για την αναβάθμιση του χώρου της Δημόσιας Υγείας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μεγάλη δημοσιότητα που έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα στα θλιβερά φαινόμενα παρανομίας πλήττει σοβαρά το κύρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και των γιατρών του. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί, όπως τόνισε ο Βουλευτής συμφωνώντας με την Υπουργό, στη λήψη μέτρων ώστε να συνάδει η λειτουργία του ΕΣΥ με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου