Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Το πορνό σκοτώνει τα spartphones...

Παλιά αλλά αποτελεσματικά τερτίπια θυμήθηκαν οι επαγγελματίες χάκερς, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από χρήστες smartphones τα οποία λειτουργούν και ως τηλέφωνα και ως υπολογιστές.
Ο λόγος για τους ιούς τύπου dialer που εντόπισαν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ασφάλειας του διαδικτύου και τους βλέπουν να αυξάνονται κατακόρυφα, με θύματα κυρίως κατόχους "έξυπνων" τηλεφώνων.
Για όσους δεν θυμούνται τους καταστρεπτικούς ιούς, υπενθυμίζουμε ότι ήταν δημοφιλείς ακόμη από την εποχή της σύνδεσης στο διαδίκτυο με απλό μόντεμ (dial-up).

Τα dialer έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές του εξωτερικού, με εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις και φυσικά χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Με ένα κλικ του χρήστη, τα dialer διέκοπταν τη σύνδεση με το ίντερνετ, συνδέονταν κατευθείαν με ιστοσελίδες πορνό και πραγματοποιούσαν διεθνείς κλήσεις, χρεώνοντας τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των θυμάτων. Πολλά από τα dialer ήταν τόσο εξελιγμένα που έκλειναν τον ήχο των μόντεμ, ώστε το θύμα να μην αντιλαμβάνεται ότι πραγματοποιείται κλήση.

Τα κέρδη μοιράζονταν μεταξύ των υπεύθυνων των ιστοσελίδων και των χάκερ.

Σε μπλογκ της εταιρίας προστασίας λογισμικού CA, ο υπάλληλος Akhil Menon αναφέρει ότι "τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του φαινομένου".

Swapi.B

Ο ίδιος προχώρησε σε σκιαγράφηση του ιού Swapi.B που έχει τη δυνατότητα να στέλνει μηνύματα sms και με αυτόν τον τρόπο να χρεώνει τους κατόχους των κινητών τηλεφώνων smpartphones που χρησιμοποιούνται και ως υπολογιστές. "Τα μηνύματα χρεώνουν με υπέρογκα ποσά το χρήστη και μάλιστα, χωρίς τη συγκατάθεσή του", κατέληξε ο ίδιος.

Πολλοί ιοί dialer, συμπεριλαμβανομένου και του Swapi.B εμφανίζονται στον κάτοχο smartphone ως απλό βίντεο κλιπ ή βοηθητικά προγράμματα που προσφέρουν αναβάθμιση του περιεχομένου του τηλεφώνου κι έτσι προκαλούν τον χρήστη να τα ενεργοποιήσει. Αυτόματα ενεργοποιεί τον dialer ο οποίος αρχίζει να κάνει απανωτές διεθνείς κλήσεις, η χρέωση των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι χάκερς μοιράζονται τα κέρδη που αποκομίζουν οι τηλεφωνικές εταιρίες από αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Mikko Hypponen, υπεύθυνος του τμήματος ερευνών της εταιρίας F-Secure υπογραμμίζει ότι "πρόκειται για επικερδή βιομηχανία πολλών χιλιάδων ευρώ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν, οι εν λόγω βλαβεροί ιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν υπολογιστές, καθώς για να χρεώσουν το χρήστη θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία πιστωτικών καρτών.

''news247.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου