Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Πρεμιέρα σήμερα των χειμερινών εκπτώσεων.Συμβουλές του εμπορικού συλλόγου Χανίων.

Από 50% έως και 60% αναμένεται να διαμορφωθούν οι μειώσεις των τιμών στις χειμερινές εκπτώσεις που αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν ως τις 27 Φεβρουαρίου.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κα
λεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων προχωρά σε μια σειρά απο συμβουλές προς καταναλωτές και εμπόρους:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των εμπορευμάτων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι, Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ «20% έκπτωση»).
3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
5. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι αλλαγές προϊόντων γίνονται μέσα στις εκπτώσεις στην ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΤΙΜΗ του προϊόντος και πάντα με την απόδειξη λιανικής πώλησης. Επίσης για την αποφυγή παρεξηγήσεων τα δώρα επιστρέφονται εντός του χρονικού ορίου που γράφει η κάρτα αλλαγής ή κατόπιν συνεννόησης με την επιχείρηση.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους για την τήρηση των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων οι κυρώσεις είναι βαρύτατες.
Ειδικότερα:
Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν.

Το πρόστιμο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου