Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Οι ελιές στην Κρήτη, φέτος άνθισαν μαζί με τις… αμυγδαλιές, αγωνία για το ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων

Με την ευχή, να μην εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικά απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ελαιοπαραγωγοί και ερευνητές του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, παρατηρούν με προσοχή την πρώιμη άνθιση πολλών φυτών και δένδρων, μεταξύ των οποίων και ελαιοδέντρων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε πρώιμες περιοχές της Κρήτης.

Πολλοί αγρότες ανησυχούν βλέποντας την αφύσικη για την εποχή, ανθοφορία στα ελαιόδεντρα και όπως εξηγεί ο ειδικός για την ελαιοκομία ερευνητής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, κ. Γιάννης Μετζιδάκης, η πρώιμη αυτή βλάστηση ή και ανθοφορία των ελαιοδέντρων, δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου μήνα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μετζιδάκης φέτος η συνολική παραγωγή ήταν μειωμένη για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων, η μειωμένη καρπόδεση και οι αυξημένοι πληθυσμοί του δάκου. Αυτά σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου οδήγησαν στο να ολοκληρωθεί νωρίτερα από άλλες χρονιές η ελαιοσυλλογή.


«Ουσιαστικά φέτος δεν μπήκαμε σε κανονικό Χειμώνα, οι θερμοκρασίες τον τελευταίο μήνα, για αρκετές ημέρες, ήταν πάνω από 20 βαθμούς, που αυτό σημαίνει πως για να διακοπεί η βλάστηση στην ελιά η θερμοκρασία πρέπει να κατέβει κάτω από τους 18 βαθμούς, εμείς είχαμε παραπάνω, άρα ειδικά σε πρώιμες περιοχές, συνεχίστηκε η βλάστηση και μην σας κάνει εντύπωση που ξεκινούν οι ανθοταξίες» είπε ο κ. Μετζιδάκης.
Όπως διευκρινίζει ο ερευνητής του Ινστιτούτου, εάν οι θερμοκρασίες τον υπόλοιπο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι φυσιολογικές τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, όμως « εάν προχωρήσει η βλάστηση και μετά έχουμε μεγάλο στρες από χαμηλή θερμοκρασία φυσικά και θα έχουμε πρόβλημα στις κορυφές.

Δηλαδή θα υπάρξει πρόβλημα σε πολύ αυστηρά κλαδεμένα δένδρα που θα έχουν βλάστηση ή σε νέα δένδρα όπου θα “καούν” από το κρύο οι κορυφές. Γιατί η τρυφερή βλάστηση πρέπει να μπει κανονικά σε χειμερία νάρκη. Δεν μπορεί να έχεις 25 βαθμούς και ξαφνικά να κατέβει στους δέκα βαθμούς.
Σίγουρα θα έχουμε κάψιμο και αυτό είναι το πρόβλημα των όψιμων παγετών που έχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ξεκινά η βλάστηση και ξαφνικά έρχεται παγετός. Θέλω να ευχηθώ να μην έχουμε τέτοια προβλήματα….».
Πάντως οι ελαιοκαλλιεργητές δεν μπορούν να κάνουν τίποτε εκτός από τις συνήθεις καλλιεργητικές φροντίδες, δηλαδή λίπανση, κλάδεμα, καταπολέμηση ζιζανίων και να εύχονται και αυτοί να μην έρθουν παγετοί και οι καιρικές συνθήκες να κυλήσουν ομαλά.
Όμως οι επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου επηρεάζουν γενικότερα τις καλλιέργειες, καθώς , όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης «βιώσαμε για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αυτό ήταν φανερό καθώς περίπου για έναν μήνα είχαμε συνθήκες θερμοκρασίας πάνω από τους 20 βαθμούς κάτι που είναι ασυνήθιστο για την Κρήτη.

Αυτό έχει όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις για τα φυτά και βλέπουμε ότι ενώ θα έπρεπε να είναι τα περισσότερα φυτά σε λήθαργο, αρχίζει να αναπτύσσεται η βλάστηση, να έχουμε πρόωρη άνθιση σε πολλές καλλιέργειες και το αποτέλεσμα όλων αυτών των κλιματικών συνθηκών ίσως να είναι αρνητικό εάν η επόμενη περίοδος που θα έρθει είναι στο άλλο άκρο. Δηλαδή εάν έχουμε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών».

Επιπλέον ο κ.Χαρτζουλάκης τονίζει πως η αλλαγή των καιρικών συνθηκών με κρύο και βροχές είναι αναγκαία αλλά να γίνει με σχετικά ήπιο τρόπο καθώς σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς τις βροχές στα πεδινά και τα χιόνια στα ορεινά «θα εμφανιστούν άλλα προβλήματα, της έλλειψης νερών, της μη αναπλήρωσης του υπόγειου υδροφορέα, και αν έχουμε ένα μακρύ καλοκαίρι θα έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την έλλειψη υδατικών πόρων».

Σε ότι αφορά στις καλλιεργητικές φροντίδες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα ο κ. Χαρτζουλάκης επισημαίνει πως «μια ανωμαλία των καιρικών συνθηκών δημιουργεί μια ανωμαλία και στην ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.
Το πώς θα εξειδικευτεί η κάθε επέμβαση εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσουν οι κλιματικές συνθήκες και καλό είναι οι παραγωγοί να συμβουλεύονται τους κατά τόπους γεωπόνους ή και το Ινστιτούτο το οποίο είναι στην διάθεσή τους, για το πώς θα κυλήσει η φετινή καλλιεργητική περίοδος».


Ναπολέων Σαραντίδης''agrotypos.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου