Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Πενήντα άνεργοι κάθε μέρα ,σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ

Το καμπανάκι για το ξέσπασμα κοινωνικής κρίσης από τις στρατιές ανέργων στην Κρήτη έχει χτυπήσει, προειδοποιούν οι συνδικαλιστές.
Παράλληλα σοκάρει η δήλωση στε
λέχους του τοπικού ΟΑΕΔ στην «Τ» ότι από τις αρχές του έτους απογράφονται μόνο στην πόλη του Ηρακλείου σε ημερήσια βάση περισσότεροι από 50 απολυμένοι από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Οι συνδικαλιστές την ίδια ώρα πνέουν… μάλλον μένεα κατά του Α. Λοβέρδου που εξήγγειλε κουπόνι… σίτισης 60-65 ευρώ μηνιαίως στους ανέργους.
«Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι να δώσουν ένα… πιάτο φαγητό στον πεινασμένο άνεργο, το θέμα είναι να του βρούμε δουλειά!
Να μας επιτρέψει ο υπουργός ο κ. Λοβέρδος, αλλά νομίζω ότι δεν είμαστε σοβαροί όταν θέλουμε να ασκήσουμε πολιτικές για τη μάστιγα
που λέγεται ανεργία, να ταΐζουμε με συσσίτια και κουπόνια σούπερ-μάρκετ τους πεινασμένους ανέργους, ευρύτερα τους φτωχούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Γιώργος Σκουλατάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η επίσημη ανεργία από 7,4% πέρυσι εκτοξεύτηκε στο 9,8% πανελλαδικά, ενώ στην περιφέρεια Κρήτης από 5,4% έχει πάει στο 8,7%. Όπως όμως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Σκουλατάκης, τα ποσοστά αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα…
Όπως τονίζει, αν δεχτούμε ότι τα παραπάνω ποσοστά είναι όντως σωστά, και το 5,4% της ανεργίας στην Κρήτη έγινε 8,7% μόλις σε ένα χρόνο και πάλι πρόκειται για μια αύξηση 3,3 μονάδων που αποτυπώνει την εξαθλίωση που επικρατεί στην κοινωνία.
«Πρόκειται για ιλιγγιώδη αύξηση και για περίπου 60% σε σχέση με το 2008 στο νησί μας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στο ν. Ηρακλείου».

Η διοίκηση του ΕΚΗ παραθέτει μάλιστα στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει λάβει το εκρηκτικό πρόβλημα, καθώς στην Κρήτη μέχρι τις 31 Νοεμβρίου 2009 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήταν 51.200, δηλαδή ποσοστό 9% επί του παραγωγικού πληθυσμού δεν έχει δουλειά. Από αυτούς περίπου οι 33.000 με 34.000 είναι επιδοτούμενοι, λαμβάνοντας το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

«Πρόκειται για σοκαριστικά νούμερα και το λέω αυτό όταν ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού -ενεργός και μη ενεργός παραγωγικά- στο νησί μας πλησιάζει τους 600.000 και από αυτούς όταν οι περισσότεροι από 51.000 δεν έχουν δουλειά για να ζήσουν, καταλαβαίνεται για τι ωρολογιακή βόμβα μιλάμε στα θεμέλια της κοινωνίας μας, η οποία μάλιστα είναι πλέον ενεργοποιημένη»…

Η ανεργία σήμερα στο εργατικό δυναμικό της Κρήτης σύμφωνα με τα στοιχεία και των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων υπερβαίνει τα 60.000 άτομα, ενώ ο νομός Ηρακλείου κρατά τα πρωτεία, με 22% έως 23%!

«Η ανεργία λοιπόν έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πολύ φοβάμαι ότι αν φέτος το καλοκαίρι δεν πάει για άλλη μια χρονιά καλά ο τουρισμός μας, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν ακόμα πιο άγρια.
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λοιπόν στον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει σήμερα και όχι… αύριο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να λάβουν μέτρα και να σταματήσει ο κ. Λοβέρδος να ελεημονεί με κουπόνια σίτισης τους ανέργους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ.


Η ανεργία στην οικοδομή έκανε τις στρατιές να... μακρύνουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο νησί στον ιδιωτικό τομέα, οφείλεται στο γεγονός ότι έχει παραλύσει ο κλάδος της οικοδομής, η οποία και επηρεάζει όπως είναι γνωστό περισσότερα από 50 επαγγέλματα, ενώ προς τον παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ανάκαμψη του οικοδομικού κλάδου, καθώς τα «γιαπιά» στα αστικά κέντρα συνεχίζουν να είναι… δακτυλοδεικτούμενα.

Σοκάρει, το λιγότερο εξάλλου, η δήλωση που κάνει στέλεχος του τοπικού ΟΑΕΔ στην «Τ», το οποίο αναφέρει ότι δεν έχει περάσει εργάσιμη ημέρα από την αρχή του έτους που να μην απογράφονται πάνω από 48 άνεργοι!
«Πρόκειται για μια τραγική εικόνα και εμείς οι ίδιοι έχουμε προβληματιστεί πάρα πολύ για την πρωτόγνωρη εικόνα στην αγορά εργασίας στην πόλη. Από την πρώτη του έτους δεν έχει περάσει μια ημέρα που να μην απογράψουμε πάνω από 48 άτομα, κυρίως νέους ανθρώπους από 23 έως 40 ετών, που χάνουν τη δουλειά τους από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κάποιες μάλιστα ημέρες από την αρχή του έτους ο μέσος όρος των ανέργων που εντάσσονται στις λίστες ανεργίας είναι 55 άτομα!», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ο πρόεδρος του ΕΚΗ σημειώνει ότι άμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ευρύτερη ανάπτυξη στον τόπο μέσω κατάλληλης αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων.

«Η κυβέρνηση καθυστερεί στο να πάρει τέτοια μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση στην οικονομία και στην ανάπτυξη, που έχουν άμεση σχέση με την απασχόληση.

Ο ίδιος ο υπουργός προέβλεψε ότι οι άνεργοι θα φτάσουν φέτος στο 1.000.000 και αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε μια δίνη κοινωνική που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό εθνικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Εμείς έχουμε ενημερώσει εδώ και ένα μήνα εγγράφως τον κ. Λοβέρδο για την ανεργία στο νησί με επιστολή μας και έχουμε ζητήσει μαζί του συνάντηση είτε στην Αθήνα είτε στο Ηράκλειο, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε πάρει την παραμικρή απάντηση…» καταλήγει ο κ. Σκουλατάκης.


'ΤΟΛΜΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου