Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ρεκόρ αυτοκτονιών στο στρατό ξηράς των ΗΠΑ

Οι αυτοκτονίες στο στρατό ξηράς των ΗΠΑ άγγιξαν νέο ρεκόρ το 2009, με 160 στρατιωτικούς να αφαιρούν οι ίδιοι τις ζωές τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Παρασκευή, κάνοντας λόγο περί «οδυνηρής χρονιάς» στον τομέα αυτό.
Ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των αυτοχειριών επρόκειτο να ξεπεράσει τον απολογισμό του 2008 - όταν είχαν καταγραφεί 140- ωστόσο τα αίτια της αύξησης δεν είναι σαφή.

«Αναμφίβολα το 2009 υπήρξε μια επώδυνη χρονιά για το στρατό όσον αφορά τις αυτοκτονίες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Κρίστοφερ Φίλμπρικ, υποδιευθυντής ενός προγράμματος των ενόπλων δυνάμεων για την αποτροπή αυτοχειριών.


Δέ
κα θάνατοι που πιστεύεται ότι οφείλονται σε αυτοκτονίες τον Δεκέμβριο μεταξύ εν ενεργεία στρατιωτικών αύξησαν το συνολικό αριθμό των αυτοχειρών για το 2009 στους 160, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει υπερενταθεί καθώς διεξάγει μακρόχρονους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με αξιωματικούς να επισημαίνουν ότι η επανειλημμένη ανάπτυξη στρατιωτικών σε εμπόλεμες ζώνες και το άγχος που τους προκαλούν οι μάχες αποτελούν βασικές αιτίες της αύξησης της κατάθλιψης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων στους γάμους τους.


Όμως οι αυτοκτονίες δεν οφείλονταν κατ' ανάγκη στις επανειλημμένες μάχιμες αποστολές στις οποίες αναπτύσσονται οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τουλάχιστον κατά την έρευνα του ίδιου του Πενταγώνου.
Τα αίτια εμφανίζονται να ποικίλλουν και το ένα τρίτο των στρατιωτικών που αυτοκτόνησαν δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ σε μάχιμες αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κατά αξιωματούχους.


Κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ο Ναύαρχος Μάικ Μάλεν, έχουν απευθύνει εκκλήσεις στους αξιωματικούς να μην γελοιοποιούν, ούτε να απειλούν την καριέρα, όσων στρατιωτικών χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου