Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Κάλεσμα για το “μπλόκο” της Τρίτης

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι που συντάσσονται με το αγωνιστικό πλαίσιο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Π.Α.ΣΥ.) την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί. στον κόμβο της εθνικής οδού για Μεγάλα Χωράφια, απευθύνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.
Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή του στον αγώνα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου εκφράζει με ψήφισμά του ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο Κτηνοτροφικών Σύλλογος σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο αγώνας των κτηνοτρόφων στα Χανιά θα συνεχιστεί, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συντονισμός με τους κτηνοτρόφους και αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.
Παράλληλα, καλεί όλους τους αγροτικούς συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. "Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει καμιά ολιγωρία, καμιά επανάπαυση και αναμονή", σημειώνει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: "Όλοι μας έχουμε πλέον περάσει σε απελπιστική κατάσταση.

Το σύνολο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων του νομού όπως και όλης της χώρας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Η Κ.Α.Π. και ο ειδικός κανονισμός για την κτηνοτροφία μας οδηγούν σε σίγουρο ξεκλήρισμα. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στην άμεση οργάνωση του αγώνα μας ενάντια σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές".

Όπως υπογραμμίζει, στόχος των εφαρμοζόμενων πολιτικών "είναι η στασιμότητα και η συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας για να μετατραπεί η χώρα μας σε μια σίγουρη και διευρυμένη αγορά των πλεονασματικών ζωοκομικών προϊόντων των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. Είναι η συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια και η εντατικοποίησή της με τη χρησιμοποίηση φτηνών αλλά επικίνδυνων μεθόδων εκτροφής που μεγιστοποιεί το κέρδος".

Συνεχίζοντας ο σύλλογος αναφέρει πως οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώνεται κάθε χρόνο: "Σε αντίθεση με τις τιμές των κτηνοτρόφων οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής αυξάνονται κάθε χρόνο και εξασφαλίζονται τεράστια κέρδη στις γαλακτοβιομηχανίες", τονίζει σχετικά. ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση:
- Τη λήψη άμεσων μέτρων που θα διασφαλίζουν ελάχιστες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας και "να σταματήσει να κάνει πλάτες στα καρτέλ που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών".

- Την επιστροφή ολόκληρου του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, την καθιέρωση μειωμένου αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ για άρδευση και τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου για αγροτική χρήση. -
Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ένταση των ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας.

- Τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα 1,40 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,90 ευρώ/κιλό για το γίδινο κ.ο.κ., 8 ευρώ το γιδοπρόβειο κρέας
.
- Την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και καθορισμός ημερομηνίας που θα καταβάλλονται καθώς και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων που τώρα είναι καθηλωμένη στο ύψος του 2001.
- Τη λειτουργία νόμιμου σύγχρονου διαδημοτικού σφαγείου με συνεχή λειτουργία όλο το χρόνο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού καθώς και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στο μεταξύ, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων και υπογραμμίζει ότι "είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας εργατών - αγροτών και φοιτητών ενάντια στην πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε.".
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σύνολο των αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα, τη στιγμή που "οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε απούλητη, οι επιδοτήσεις "πετσοκόφτηκαν", η ενιαία ενίσχυση περικόπηκε και το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο".
Οι φοιτητές αναφέρουν ακόμα η ΚΑΠ και η αντιαγροτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα: "Αυτή την πολιτική, που εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια η "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παλεύουν να ανατρέψουν (σ.σ. οι αγρότες), καθώς τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα", σημειώνουν και προσθέτουν:
"Στην ίδια ρότα και σταθερά κατά της μικρής αγροτιάς βαδίζουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ. Όλα αυτά τα χρόνια σαν δούρειος ίππος έχουν στηρίξει την πολιτική αυτή που οδηγεί τους αγρότες στην εξαθλίωση, συκοφαντώντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποπροσανατολίζοντας από τα πραγματικά αίτια και απαξιώνοντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς".


Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου