Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ψηφίστηκε και επανέρχεται η λίστα φαρμάκων

Η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων έγινε δεκτή κατα πλειοψηφία από τη Βουλή, ενώ και με σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. υπερψηφίστηκαν άλλες δύο τροπολογίες. Αφορούν την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ και την παράταση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής της ρύθμισης του νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συτναξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών.

Η υπουργός υγείας υποστήριξε την απόφαση λέγοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά.

Τόνισε δε, ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

Ο υπουργός Εργασίας Α.Λοβέρδος εκτίμησε ότι από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως. Δήλωσε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%.

Από την πλευρά του ο Κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι η λίστα φαρμάκων έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ χωρίς να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης πρότεινε να οριστεί τιμή χαμηλότερη για τα αντίγραφα φαρμάκων στο 80% των πρωτότυπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου