Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΩΝΙΑΝΩΝ: Στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων η δίκη

Το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, που περιλαμβάνεται στα αναγνωστέα έγγραφα της υπόθεσης Ζωνιανών, προκάλεσε τριβές στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη των 49 κατηγορουμένων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες, κλοπές, καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών κ.λπ.

Την περασμένη Δευτέρα, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη και επρόκειτο να ολοκληρωθεί η ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων της δικογραφίας, την ώρα που ο Εφέτης εισαγγελέας επρόκειτο να πάρει στα χέρια του προς ανάγνωση το διαβιβαστικό της Ασφάλειας οι συνήγοροι δυο κατηγορουμένων, Αντώνης Μαυρομάτης και Δημήτρης Τσοβόλας, υπέβαλλαν ένσταση εξαίρεσης του συγκεκριμένου εγγράφου υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο και ότι σε αυτό διάφοροι αστυνομικοί εκφράζουν προσωπικές τους κρίσεις.
Οι δυο συνήγοροι μάλιστα επικαλέστηκαν δυο παλαιότερες αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι στα αναγνωστέα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται τα διαβιβαστικά της Ασφάλειας.

Στο διαβιβαστικό γίνεται εκτενής αναφορά για τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση της. Ως εμπνευστής και πρωταγωνιστής της αναφέρεται ο Χ.Κ., εντολέας του κ. Μαυρομάτη, ενώ πρωταγωνιστικός ρόλος αποδίδεται στον Π.Ζ. εντολέα του κ. Τσοβόλα. Οι δυο συνήγοροι επέμειναν ότι τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που, όπως είπαν, με κάποιο τρόπο ήθελε να «δέσει» την υπόθεση χωρίς να έχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να αποδεικνύει όσα έχουν συντάξει οι άνδρες της υπηρεσίας Ασφαλείας.

Η ένσταση απορρίφθηκε αρχικά από τον εισαγγελέα και στη συνέχεια από το δικαστήριο, το οποίο επικαλέστηκε νεότερη απόφαση του Αρείου Πάγου όπου αναφέρεται ότι μπορεί να αναγνωστεί το διαβιβαστικό, να ληφθεί υπ’ όψιν των Εφετών και να εκτιμηθεί ελεύθερα. Όπως είπε ο εισαγγελέας, από την στιγμή που έχει καθοριστεί ως αναγνωστέο θα αναγνωστεί κανονικά τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο έγγραφο θα κρίνει την οποιαδήποτε απόφαση.

«Θα αναγνωστεί, θα ληφθεί υπ’ όψιν και θα εκτιμηθεί ελευθέρως. Δεν δεσμεύει το δικαστήριο στην απόφαση του», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
Η απόρριψη της ένστασης προκάλεσε την έντονη διαφωνία του Νίκου Μαυρομάτη ο οποίος απευθυνόμενος στους Εφέτες είπε ότι θίγονται τα δικαιώματα του πελάτη του και υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να παραμείνει συνήγορος του και θα παραιτηθεί από την υπόθεση. Με την απόφαση του κ. Μαυρομάτη συντάχθηκε και ο κ. Τσοβόλας για τον ίδιο λόγο.

Ο Εφέτης Εισαγγελέας απευθυνόμενος στους δυο δικηγόρους τους επεσήμανε τη σπουδαιότητα της δίκης τονίζοντας ότι την ώρα που η υπόθεση φτάνει κοντά στο τέλος θα πρέπει να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν άλλοι συνάδελφοι τους μέσα σε μια μέρα προκειμένου να αναλάβουν την υπεράσπιση των δυο κατηγορουμένων και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ώστε είτε να αλλάξουν γνώμη οι κύριοι Μαυρομάτης και Τσοβόλας είτε να έχουν βρεθεί εν τω μεταξύ οι αντικαταστάτες τους.

«Μπορεί να εκτιμάται ελεύθερα αλλά μπορεί και να το λάβουν υπ’ όψιν τους οι Εφέτες για την τεκμηρίωση της κατηγορίας αν η κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση δεν προκύπτει από κατάθεση ή από άλλο αποδεικτικό υλικό», υποστηρίζουν οι δυο ποινικολόγοι.
Να σημειωθεί ότι συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων, που μάλλον ευνοούνται από το διαβιβαστικό, όπως ο κ. Κονταξής που εκπροσωπεί τον Γ.Μ., συμφώνησαν με την ανάγνωση του εγγράφου.
Πάντως η άποψη και άλλων ποινικολόγων είναι ότι το διαβιβαστικό δεν αποτελεί αναγνωσθέν έγγραφο. «Είναι καθαρά νομικό θέμα.
Και το σωστό νομικά ήταν να μην αναγνωστεί το συγκεκριμένο έγγραφο με δεδομένο ότι εκφράζονται σ’ αυτό καθαρά προσωπικές κρίσεις και εκτιμήσεις, που δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης», επισημαίνουν.


Είναι άγνωστο αν τη Δευτέρα επιμείνουν στην παραίτηση τους οι κύριοι Μαυρομάτης και Τσοβόλας. Συνάδελφοι τους πάντως λένε ότι κάτι τέτοιο μάλλον είναι απίθανο καθώς και οι δύο έχουν πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της υπόθεσης και των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι εντολείς τους.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την εξέταση του Ιωσήφ Καμπανάκη και δυο ακόμα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν συντάξει τις εκθέσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορουμένων, έγγραφα που αποτελούν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης.

Κι αυτό διότι στην αρχή της δίκης, όταν είχε κληθεί να εξεταστεί ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ο κ. Καμπανάκης, οι συνήγοροι Άγγελος Πάρσαλης, Δημήτρης Τσοβόλας και Αντώνης Μαυρομάτης, υπέβαλαν ένσταση, που είχε γίνει δεκτή από το δικαστήριο, ζητώντας την επανεξέταση του μάρτυρα και των δυο συναδέλφων του προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, καθώς, όπως είχαν υποστηρίξει οι τρεις δικηγόροι, τίθεται θέμα ακυρότητας των εγγράφων αυτών αφού κατά τους ίδιους αλλού είχαν συνταχθεί και αλλού εμφανίζουν ότι συντάχθηκαν ενώ έθεσαν ζήτημα και για τις ημερομηνίες που φέρουν.
Αμέσως μετά την εξέταση των παραπάνω μαρτύρων, η δίκη θα προχωρήσει στη φάση της κατάθεσης των μαρτύρων υπεράσπισης.

Ρεθυμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου