Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Χανιά: Μήνυση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τη μη καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τη μη καταβολή σε αγρότες των Χανίων αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους, θα προχωρήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, έκανε σήμερα γνωστό ο αντινομάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή υπήρξε, σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση του ΕΛΓΑ να μην αναγνωρίσει ότι η πτώση του ελαιόκαρπου σε ποσοστό 50% οφείλεται σε φυσικά αίτια, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται αποζημιώσεων οι παραγωγοί, ενώ και για τις ζημιές που υπέστησαν το 2008, από τις χιονοπτώσεις, αγρότες του νομού δεν έχουν γίνει ακόμη αυτοψίες από την ίδια υπηρεσία.
Όπως υποστήριξε ο Κουκιανάκης, οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ για την πτώση του καρπού «είναι επιλεκτικοί και δειγματοληπτικοί» και «η γνωμάτευση ότι η πτώση οφείλεται σε δάκο, μη αληθής»

.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη, «το Ινστιτούτο Ελιάς με εντολή του υπουργείου πραγματοποίησε δολωματικούς ψεκασμούς για τον δάκο και γνωμάτευσε ότι στην περιοχή που επελέγει, η δακοπροσβολή είναι μόλις 2%». Αναρωτιέται δε, «γιατί κάποιοι δεν θέλουν να αποζημιώσουν τους αγρότες των Χανίων» και διατυπώνει την εκτίμηση ότι κατόπιν τούτων, η παραγωγή στα Χανιά θα πέσει κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Καταγγέλλω δημόσια τον ΕΛΓΑ Ηρακλείου, διότι με τη στάση και την τακτική του απέναντι στους αγρότες του νομού, τους ζημιώνει κατάφωρα. Δεν είναι δυνατόν από τον χιονιά του 2008 να έχουν κλείσει δύο έτη και ακόμα να μην έχουν σταλεί για εκτίμηση της ζημιάς οι γεωπόνοι. Όλα αυτά δεν μου δίνουν άλλα περιθώρια από το να καταθέσω μια μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Χανίων για να ερευνήσει ποιοι έκαναν ατοπίες και παρανομίες σε βάρος των αγροτών των Χανίων», τόνισε.
Ο κ. Κουκινάκης έκανε γνωστό ότι οι τέσσερις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Κρήτης έχουν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, προκειμένου να εξετασθούν και οι καταγγελίες για ύπαρξη καρτέλ στην εμπορία και διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη» .



ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου